skip to Main Content

Milyen kapcsolat van az avokádó és a mozgásszervi betegségek között?

Milyen kapcsolat van az avokádó és a mozgásszervi betegségek között?Az avokádó Magyarországon nem honos, a háziasszonyok a modern üzletek zöldséges pultjáról is viszonylag ritkán emelik le. Kedvező élettani hatásai miatt érdemes azonban bővebben megismerkedni vele!

Az avokadót spanyol hódítók a XVI. században hozták be Mexikóból Európába. A babérfélék családjába tartozik, trópusi fán termő gyümölcs. Színe zöldes fekete, alakja körteformájú, héja fajtától függően sima vagy ráncolt. Az avokádófa gyümölcsét fogyasztjuk, melynek íze semleges. Magjából hidegen sajtolt olajat nyernek. Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz.

Az érett gyümölcsben káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is megtalálható. Tartalmának köszönhetően jótékonyan hat a szív- és érrendszerre. Serkenti az idegrendszert és az idegszálak képződését. Fehérjetartalma miatt vegetáriánusok hús helyett is fogyaszthatják. Magas rosttartalma segíti az emésztést. Magjából szirupot állítanak elő, amely alkalmas reumatikus fájdalmak enyhítésére.

Az arthritisz fájdalmas csukló és izombetegségre az avokadó magas olajtartalmánál fogva hat. Állítólag az inkák egyik mindennapi táplálékáról van szó, aminek a fogyasztása következtében, ismeretlen betegségnek számított az arthritisz. Az olaj szinte megkeni a csuklókat és az izmokat, hogy nem fejlődik ki ez a civilizációs betegség.
Az avokadót csak nyersen ajánlatos fogyasztani. Készítsünk krémet, pástétomot belőle! Pirítós kenyérre kenve kikaparhatjuk a bőréből és kevés apróra vágott fokhagymával ízesíthetjük. Naponta nem ajánlatos egynél több avokadót fogyasztani.

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top