skip to Main Content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Miért esznek a férfiak kevesebb zöldséget?

Miért esznek a férfiak kevesebb zöldséget?A férfiak sokkal kevésbé szeretik a zöldségeket és a gyümölcsöket, mint a nők, és a jelek szerint a kutatók megtalálták ennek a jelenségnek a pszichológiai hátterét.
  

A férfiak egy új tanulmány szerint kevésbé hiszik el, hogy a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében. „Felmérésünk eredményei azt mutatták, hogy a férfiak kevésbé érzik maguk magabiztosnak, ha zöldségeket, vagy gyümölcsöket fogyasztanak, különösen, munka és tévénézés közben” – nyilatkozta John A. Updegraff, az ohiói Kent Állami Egyetem pszichológia docense, a tanulmány szerzője. A kutatási eredmények szerint az egészséges étkezésre és a fokozott zöldségfogyasztásra vonatkozó felhívások és egészségügyi ajánlások közel sem olyan hatásosak a férfiak esetében, mint a nőknél.

Az számít, amit hiszünk

A tanulmány során Updegraff és kutatótársai arra keresték a választ, hogy vajon a „tervezett viselkedés elmélete” elnevezésű pszichológiai jelenség magyarázatot adhat-e a férfiak jóval kisebb mértékű zöldség- és gyümölcsfogyasztására. A tervezett viselkedés elmélet elsőssorban az emberek meggyőződése, vagy hite és viselkedése között fennálló kapcsolatot vizsgálja, mondta Dr. Updegraff. A kutatók összesen 3400 résztvevő adatait használták fel, melyekből kiderült a résztvevőknek a különféle ételekhez kapcsolódó meggyőződése, hozzáállása és viselkedése.

Az is baj, hogy erőltetik

Az adatok elemzése során a kutatók megállapították, hogy a nők gyümölcsökhöz való hozzáállása jellemzően sokkal pozitívabb, mint a férfiaké. A férfiakhoz viszonyítva a nők például jóval nagyobb arányban gondolták úgy, hogy a sok zöldség és gyümölcs fogyasztásától jobban fognak kinézni, és tovább élnek. A felmérésből az is kiderült, hogy a nők sokkal szívesebben nassolnak friss gyümölcsöket, és ha fáradtak, vagy nagyon éhesek, akkor is gyakran esznek zöldségeket. A megkérdezett férfiak többsége úgy érezte, hogy környezete túlságosan is megpróbált rájuk hatni, hogy egyenek több zöldséget, tehát az erőltetett ráhatás a férfiak számára nem bizonyult megfelelő motivációnak, nyilatkozta Dr. Updegraff. A tanulmányt az Appetite című folyóirat augusztusi számában publikálták. (Forrás: Medipress)

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Back To Top