Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Miért érdemes csökkenteni a cukros üdítők fogyasztását?

Miért érdemes csökkenteni a cukros üdítők fogyasztását?A szinte naponta cukrozott üdítőt fogyasztó nőknél 83 százalékkal magasabb egy bizonyos típusú szélütés valószínűsége, mint azoknál a nőknél, akik ritkán isznak cukrozott italokat – állapították meg egy japán tanulmányban.

A The American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közzétett eredmények egybecsengenek más kutatások megállapításaival, amelyek számos kellemetlen egészségügyi hatást hoztak már kapcsolatba a cukrozott italokkal, köztük a szívrohamot, elhízást és a cukorbetegséget.

Mivel az elmúlt évtizedekben Japánban is egyre szélesebb körben váltak hozzáférhetővé a cukrozott üdítők, az Oszakai Egyetem kutatói arra kerestek választ, hogy az ezeket az italokat rendszeresen fogyasztó emberek körében nagyobb-e a szívbetegségek és a szélütés kockázata.

Közel 40 ezer ember válaszolt a követéses vizsgálatban az étrendjüket, egészségi állapotukat és életvitelüket firtató kérdésekre, először 1990-ben, majd 1995-ben és 2000-ben. A résztvevőket négy csoportra osztották a kutatók, az elsőbe azok tartoztak, akik ritkán ittak cukrozott üdítőt, a másodikba azok, akik hetente egy-két alkalommal, a harmadikba azok, akik hetente háromszor-négyszer, míg a negyedik csoportba azok kerültek, akik szinte minden nap fogyasztottak ilyen italt.

A cukrozott üdítők közé sorolták a szénsavas üdítők hagyományos változatát, de nem vették ide azok diétás változatait, valamint a 100 százalékos – hozzáadott cukor nélkül készült – gyümölcsleveket.

Az eredmények szerint az első csoportba tartozó 11 800 nő közül 205-nél (1,7 százalék) alakult ki a követés ideje alatt az agyi vérellátás zavara miatti (ischaemiás) szélütés, a negyedik csoportba került 921 nő közül pedig 28-nál (3 százalék). A férfiak esetében nem találtak összefüggést a cukrozott italok fogyasztása és a szélütések gyakorisága között.

A szakértők úgy vélik, hogy a cukrozott üdítők negatív hatása az anyagcserére gyakorolt hatásukkal függ össze: a testsúly gyarapodásához vezet, befolyásolja a vércukor és a vérzsírok szintjét, magas vérnyomást vált ki, amely önmagában is a szélütés kockázati tényezője. (Forrás: MTI)

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top