Miért érdemes csökkenteni a cukros üdítők fogyasztását? - ArtHuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Miért érdemes csökkenteni a cukros üdítők fogyasztását?

Miért érdemes csökkenteni a cukros üdítők fogyasztását?A szinte naponta cukrozott üdítőt fogyasztó nőknél 83 százalékkal magasabb egy bizonyos típusú szélütés valószínűsége, mint azoknál a nőknél, akik ritkán isznak cukrozott italokat – állapították meg egy japán tanulmányban.

A The American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közzétett eredmények egybecsengenek más kutatások megállapításaival, amelyek számos kellemetlen egészségügyi hatást hoztak már kapcsolatba a cukrozott italokkal, köztük a szívrohamot, elhízást és a cukorbetegséget.

Mivel az elmúlt évtizedekben Japánban is egyre szélesebb körben váltak hozzáférhetővé a cukrozott üdítők, az Oszakai Egyetem kutatói arra kerestek választ, hogy az ezeket az italokat rendszeresen fogyasztó emberek körében nagyobb-e a szívbetegségek és a szélütés kockázata.

Közel 40 ezer ember válaszolt a követéses vizsgálatban az étrendjüket, egészségi állapotukat és életvitelüket firtató kérdésekre, először 1990-ben, majd 1995-ben és 2000-ben. A résztvevőket négy csoportra osztották a kutatók, az elsőbe azok tartoztak, akik ritkán ittak cukrozott üdítőt, a másodikba azok, akik hetente egy-két alkalommal, a harmadikba azok, akik hetente háromszor-négyszer, míg a negyedik csoportba azok kerültek, akik szinte minden nap fogyasztottak ilyen italt.

A cukrozott üdítők közé sorolták a szénsavas üdítők hagyományos változatát, de nem vették ide azok diétás változatait, valamint a 100 százalékos – hozzáadott cukor nélkül készült – gyümölcsleveket.

Az eredmények szerint az első csoportba tartozó 11 800 nő közül 205-nél (1,7 százalék) alakult ki a követés ideje alatt az agyi vérellátás zavara miatti (ischaemiás) szélütés, a negyedik csoportba került 921 nő közül pedig 28-nál (3 százalék). A férfiak esetében nem találtak összefüggést a cukrozott italok fogyasztása és a szélütések gyakorisága között.

A szakértők úgy vélik, hogy a cukrozott üdítők negatív hatása az anyagcserére gyakorolt hatásukkal függ össze: a testsúly gyarapodásához vezet, befolyásolja a vércukor és a vérzsírok szintjét, magas vérnyomást vált ki, amely önmagában is a szélütés kockázati tényezője. (Forrás: MTI)

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

Arthuman Központ

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna