Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Mediterrán étrend

A mediterrán étrend vérnyomáscsökkentő hatását magyarázta meg egy kutatás

mediterrán étrendA mediterrán étrend vérnyomáscsökkentő hatását magyarázta meg egy brit kutatás: a telítetlen zsírsavak a nitritben gazdag zöldségfélék együtt védenek a magas vérnyomástól.

A mediterrán étrendben használt olívaolaj, diófélék és az avokádó telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, a spenót, a zeller és a sárgarépa pedig nitritekben és nitrátokban bővelkedik. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az ilyen étrendnek vérnyomáscsökkentő hatása lehet.
A King’s College London (KLC) egy kutatócsoportja most arról számolt be, hogy ha ezt a két ételcsoportot kombinálják, a telítetlen zsírsavak és a zöldségek nitrogénvegyületei együtt speciális zsírsavakat hoznak létre.

A kutatók egereket használtak a kísérlethez, amelyben azt vizsgálták, hogyan csökkentik a vérnyomást ezek a speciális zsírsavak, vagyis gátolják-e azt az enzimet, amely a vérnyomást szabályozza.
Úgy módosították az egerek egy részének génjeit, hogy ellenálljanak ennek a gátló folyamatnak. Nekik magas maradt a vérnyomásuk, pedig olyan zsírsavakkal etették őket, amilyenek a mediterrán étrend fogyasztásakor alakulnak ki. Az egészséges egerek ugyanilyen táplálékot kaptak, és az ő vérnyomásuk csökkent.
Philip Eaton, a kutatás vezetője szerint munkájuk segít megmagyarázni, miért mutatta ki a korábbi kutatás, hogy az extraszűz olívaolajat és olajos magvakat használó mediterrán étrend csökkenti a szélütés, a szívproblémák és a szívrohamok, illetve más szív- és érrendszeri betegségek előfordulását. (Forrás: MTI)

Ha tetszenek anyagaink, akkor ezek is édekelhetik:

This Post Has One Comment

  1. Kedves Kriston Ildikó
    Nekem is volt gerincproblémám amikor a fél évre kaptam volna orvosi segítséget. Akkor kezdtem el alapvető gyakorlatokat nagyon odafigyelve ,lassan haladva .zicakft ica ként voltam , vagyok beregisztrálva.A fél év múlva úgy mentem az időpontomra vissza a tramotalogíára. szerintem ezt a szót nem helyesen írtam.Úgy léptem be a rendelőbe, hogy teljesen tünetmentes vagyok és senki ne nyúljon hozzám, mert nem szeretnék visszaesni.A Dr nő. mondta Igen!!! akkor hajoljon előre összetett lábbal.A cél érdekében megtettem. Azóta saját magamat gyógyítom.viszem és adom az infót mindenkinek. A szlogenem : mozgás nélkül nem élet az élet.Köszönöm Ildikó
    Zicakft Ica voltam

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top