skip to Main Content

A kiszáradás elkerülése, azaz a megfelelő folyadékbevitel fontossága!

kiszáradásA kiszáradás bárkit érinthet! A folyadékbevitel a szervezet szempontjából létfontosságú, a dehidratációnak következményei lehetnek!

Az emberi test körülbelül 50-60 %-át víz és ionok alkotják. A víznek fontos szerepe van az emésztésben, az ízületi funkciók ellátásában, a salakanyagok eltávolításában, valamint az egészséges bőr fenntartásához is szükséges. A test teljes víztartalmát befolyásolja az életkor, a test zsírtartalma és a nem. Egy felnőtt átlagos napi vízfelvétele 2-3 liter körül mozog. Ennek nagy része a folyadék formájában felvett víz, a maradékot pedig a táplálékkal visszük be. Vízleadás párolgással, verejtékezéssel, székletürítéssel, ill. vizelet ürítésével történik. A szervezet folyadékfelvételét elsősorban a szomjúságérzetünk szabályozza, a szomjúság központ pedig a hypothalamusban van.

Mikor következik be kiszáradás?

A kiszáradás a szervezet folyadékhiányát jelenti. Akkor jelentkezik, ha több folyadékot veszít a szervezetünk, mint amennyit beviszünk. Ez a fontos ásványi anyagok egyensúlyának felborulását eredményezi, amelyek létfontosságúak az izmok és idegek működéséhez.  A folyadék mennyiségének csökkenése a vér mennyiségének csökkenését okozza, ezért az egész szervezetet kórosan érinti a folyadék hiánya. A kiszáradás tünetei lehetnek:

  • szomjúságérzet, szájszárazság
  • fáradtság, gyengeség, koncentrálóképesség-csökkenés
  • fejfájás, szédülés vagy ájulásérzés
  • kevesebb, sötétebb színű vizelet
  • izomgyengeség
  • száraz, sápadt, kevésbé rugalmas bőr

Súlyosabb esetben hányinger, hányás alakulhat ki; terhelődik a szív: szapora szívverés, vérnyomásesés, szívritmuszavarok, a szív oxigénhiányos állapota, akár szívinfarktus, szívmegállás is előfordulhatnak. Előrehaladott, súlyos esetekben az agyi működés zavarával, eszméletvesztéssel is járhat.

Milyen kezelést igényel a kiszáradás?

Az enyhe kiszáradás kezelése egyszerű, víz vagy egyéb folyadék bevitelével megszűntethető.  A súlyos kiszáradás életveszélyes is lehet. Általában kórházi kezelést igényel, ahol a beteg infúziót kap a víz- és elektrolit egyensúly helyreállítása érdekében.

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top