Kiknek hasznos a mediterrán étrend? - Arthuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Kiknek Hasznos A Mediterrán étrend?

Kiknek hasznos a mediterrán étrend?

Kiknek hasznos a mediterrán étrend?Érdemes váltzatos fogásokat tenni az asztalra és ne csak a tradicionális fogások közül válogasunk, nézzünk szét a mediterrán ételek között is! Az olívaolajban, magvakban, halban, friss gyümölcsökben és zöldségekben gazdag mediterrán étrend segíthet a szívbetegség és az agyi érkatasztrófa megelőzésében – támasztja alá egy nagyszabású spanyolországi tanulmány.

Korábbi tanulmányok már sugallták, hogy a mediterrán étrendet követő embereknek egészségesebb a szívük, ám ezek a vizsgálatok nem tudták egyértelműen kizárni az egyéb egészségi vagy életmódbeli különbségek hatását. A mostani tanulmány 7500 idősebb felnőtt bevonásával készült, akiknél magas volt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

A New England Journal of Medicine című folyóiratban közölt tanulmány készítői véletlenszerűen három csoportba osztották a résztvevőket. Két csoportnak extraszűz olívaolajjal, illetve magvakkal gazdagon kiegészített mediterrán étrendet írtak elő, személyre szabott tanácsadással és csoporttalálkozókkal kiegészítve, míg a harmadik csoport kontrollétrendjét az általánosan fogyasztott alacsony zsírtartalmú tejtermékek, gabonafélék, gyümölcsök és zöldségek alkották.

A szakemberek így minden egyéb tényezőt kizárva tudták vizsgálni, hogy az egyes étrendek milyen hatással vannak a szívroham és az agyi érkatasztrófa kialakulására. Az ötéves tanulmány során a résztvevők közül 288-an szenvedtek szívrohamot, agyi érkatasztrófát, vagy haltak meg valamilyen szív- és érrendszeri betegségtől.

A mediterrán étrendet követőknél 28-30 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki szív- és érrendszeri betegség az öt év alatt, mint azoknál, akik az általánosan fogyasztott alacsony zsírtartalmú étrendet követték. "Ezek remek hírek, mivel most már tudjuk, hogy miként előzhetők meg a halálozások vezető okának számító szív- és érrendszeri betegségek egy jó étrenddel" – húzta alá a tanulmány egyik készítője, Miguel Angel Martinez-Gonzalez, a pamplonai Navarrai Egyetem munkatársa.

"A mediterrán étrendben nagyon jó minőségű zsírok találhatóak" – mondta a Harvard Egyetem közegészségügyi tanszékén tanuló Dariush Mozaffarian. Mint elmondta, az étrendjük megváltoztatására törekvő embereknek érdemes kis lépésekkel kezdeniük: hetente egy-két napon elhagyni a húst, olívaolajjal főzni, és vörös bort inni az étkezéseknél nehéz alkoholok helyett. A szénhidrátban és telített zsírokban gazdag rágcsálnivalókat érdemes magvakkal helyettesíteni. A nem ajánlott ételek között szerepelnek a finomított lisztből készült kenyerek, az édességek, a vörös és a feldolgozott húsok.

A bostoni Simmons Egyetem szakembereként dolgozó Teresa Fung szerint a résztvevők közül sokan gyógyszert – koleszterinszint-csökkentő sztatint vagy diabéteszgyógyszert – is szedtek a tanulmány ideje alatt. "Véleményem szerint, még ha az ember gyógyszeres kezelésben is részesül, a jó étrend akkor is jelentős jótékony hatással bírhat" – húzta alá a szakember, hozzátéve, hogy a magas kockázati csoportba tartozó embereknek nem érdemes addig várniuk, amíg valóban kockázatossá válik a helyzetük. (Forrás: MTI)

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

 

Arthuman Központ

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna