skip to Main Content

Mit tegyünk a tavaszi fáradtság ellen?

Mit tegyünk a tavaszi fáradtság ellen?Lassan beköszönt a tavasz, érezzük a tavasz illatát, bőrünkön a napsütést, testünk mégsem képes a környezettel együtt megújulni és üdén, frissen fogadni a tavasz közeledtét. Sokunkon lesz ugyanis úrrá a tavaszi fáradtság!

Tavasszal erőteljes fáradtság, lelassultság vesz rajtunk erőt, a természet nyílását fáradtsággal vesszük tudomásul. Kedélyállapotunk inkább hasonlít a depresszióhoz, alvászavaraink támadnak. Gyakrabban betegszünk meg, a szülők nagyon jól ismerik a kora tavasszal érkező megfázáshullámot, mikor gyermekeink minden második héten vírusos, náthás állapoton esnek át.

Mit tehetünk a tavaszi fáradtság ellen?

A legfontosabb a megelőzés, s ez a tavaszi fáradtság esetén is igaz. Tartózkodjunk minél többet szabad levegőn, sétáljunk nagyokat, a sportolást sem kell feltétlenül feladnunk.

Fedezzük fel a téli sportok nyújtotta örömöket! Ha nincs módunk pl. síelni, akkor menjünk szánkózni vagy túrázni a hegyekbe. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor válasszunk valamilyen zárt térben végezhető sportot. Ha otthon kényelmesebbnek érezzük a mozgást, akkor keressünk megfelelő tornagyakorlatokat, vagy tanuljunk meg jógázni és ezeket végezzük!

Ne feledkezzünk meg a helyes, kiegyensúlyozott táplálkozásról! Válasszunk vitaminban gazdag ételeket. Téli időszakban táplálkozásunk is megváltozik, s ennek következtében bizonyos vitaminokból hiány léphet fel a szervezetében. A hideg időjárás miatt ösztönösen az energiadúsabb ételeket választjuk: a friss salátákat tápláló krémlevesekre cseréljük, melyek élettani hatása merőben eltérő, mint a könnyebb ételeké. Emellett igyekezzünk színesíteni táplálkozásunkat. Készítsünk frissen facsart narancslevet, fogyasszunk nyers zöldségeket, gyümölcsöket ilyenkor is! Ha több C-vitamint szeretnénk fogyasztani, együnk kicsit több zöldséget, gyümölcsöt, de arra figyeljünk, hogy főként olyanokat, aminek szezonja van. Nagyon jó választás ilyenkor az alma, a citrusfélék (narancs, grépfrút, citrom), a zöldségek közül pedig a káposzta, hagyma és retek.

Sokan nem tudják, de a levertség oka nemcsak a vitaminhiány lehet, de a nem megfelelő folyadékbevitel elhanyagolása is. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű vizet, teát igyunk – ha zöld teát fogyasztunk, akkor több legyet ütünk egy csapásra, ugyanis a zöld tea flavonoidtartalma igen magas, aminek szintén egészségmegóvó hatása van.

A tavasz közeledtével érdemes tisztítókúrát vagy egy rövid böjtöt beiktatni, ám ezek alkalmazása előtt mindenképpen kérjük ki orvosunk tanácsát!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top