Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Hogyan Befolyásolja Az Elhízás Az élettartamot?

Hogyan befolyásolja az elhízás az élettartamot?

Hogyan befolyásolja az elhízás az élettartamot?Kétszerese a kockázata az 55 év előtti elhalálozásnak a húszas éveikben járó elhízott fiataloknál a normál testsúlyú kortársaikhoz képest egy kedden közzétett tanulmány szerint.

A 33 éve megkezdett kutatásban 6500, 1955-ben 22 éves dán fiatal vett részt, akik közül 97 (1,5 százalék) volt elhízott a kutatás kezdetekor.

Ötvenöt éves korukra az elhízottak közel fele – azaz az, aki egyáltalán még életben volt – különböző betegségekben (cukorbaj, magas vérnyomás, trombózis, infarktus) szenvedett.

A dán kutatók szerint az elhízott fiataloknál nyolcszor nagyobb volt a cukorbaj és négyszer nagyobb a trombózis kockázata, mint a súlyfeleslegtől mentes társaiknál. Kétszer nagyobb volt a kockázata náluk annak is, hogy magas vérnyomástól szenvednek, infarktust kapnak vagy 55 éves koruk előtt meghalnak.

Az egészségügyi problémák az elhízottsággal voltak összefüggésben: a testtömegindex (BMI) minden egy százalékpontos növekedése 5 százalékkal növelte az infarktus, 10 százalékkal a trombózis és 20 százalékkal a diabétesz kockázatát.

A kutatók közleményükben felhívják a figyelmet arra, hogy az elhízottsággal kapcsolatos betegségek növekedése minden korábbinál súlyosabban nehezedik a következő évtizedekben az egészségügyi rendszerekre.

Bár a kutatásban csak férfiak vettek részt, minden valószínűség szerint a nők sem mentesek ettől a jelenségtől – tették hozzá a British Medical Journal Open című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői. (Forrás: MTI)

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top