Hogyan befolyásolja az elhízás az élettartamot? - Arthuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Hogyan Befolyásolja Az Elhízás Az élettartamot?

Hogyan befolyásolja az elhízás az élettartamot?

Hogyan befolyásolja az elhízás az élettartamot?Kétszerese a kockázata az 55 év előtti elhalálozásnak a húszas éveikben járó elhízott fiataloknál a normál testsúlyú kortársaikhoz képest egy kedden közzétett tanulmány szerint.

A 33 éve megkezdett kutatásban 6500, 1955-ben 22 éves dán fiatal vett részt, akik közül 97 (1,5 százalék) volt elhízott a kutatás kezdetekor.

Ötvenöt éves korukra az elhízottak közel fele – azaz az, aki egyáltalán még életben volt – különböző betegségekben (cukorbaj, magas vérnyomás, trombózis, infarktus) szenvedett.

A dán kutatók szerint az elhízott fiataloknál nyolcszor nagyobb volt a cukorbaj és négyszer nagyobb a trombózis kockázata, mint a súlyfeleslegtől mentes társaiknál. Kétszer nagyobb volt a kockázata náluk annak is, hogy magas vérnyomástól szenvednek, infarktust kapnak vagy 55 éves koruk előtt meghalnak.

Az egészségügyi problémák az elhízottsággal voltak összefüggésben: a testtömegindex (BMI) minden egy százalékpontos növekedése 5 százalékkal növelte az infarktus, 10 százalékkal a trombózis és 20 százalékkal a diabétesz kockázatát.

A kutatók közleményükben felhívják a figyelmet arra, hogy az elhízottsággal kapcsolatos betegségek növekedése minden korábbinál súlyosabban nehezedik a következő évtizedekben az egészségügyi rendszerekre.

Bár a kutatásban csak férfiak vettek részt, minden valószínűség szerint a nők sem mentesek ettől a jelenségtől – tették hozzá a British Medical Journal Open című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői. (Forrás: MTI)

Arthuman Központ

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna