skip to Main Content

Derékfájás nőknél

A derékfájás nőket fokozottan érintő állapot, hisz a várandósság, a szülés, a gyermeknevelés során nagy terhelés, változás következik be a gerinc statikáján, dinamikáján. A háttérben ugyanakkor “nem csak” a  gerinc okozhat a problémát.

Az ágyéki/lumbalis gerincszakasz, illetve a keresztcsont körüli régió fájdalmát a hétköznapi életben általában egységesen derékfájdalomnak nevezzük. Ennek oka leggyakrabban a gerinc fiziológiás görbületeinek megváltozása, az ülő életmód, melyet civilizációs ártalomnak is nevezhetnénk, valamint fizikai munka esetén a megerőltetés.

Ugyanakkor az ágyéki csigolyák és keresztcsigolyák környékén jelentkező fájdalom hátterében számos nőgyógyászati ok is állhat.

A derékfájás nőknél a következő nőgyógyászati okok miatt alakulhat:

kismama derékfájás

1. méh helyzetének megváltozása

A súlyos méhsüllyedés a testtartásra és a járásra is kihat, a derékfájdalom többnyire erre a

következményre vezethető vissza.

2. nőgyógyászati tumor, mióma 

A nők egy részénél a mióma derékfájással jár, és emellett számos egyéb tünetet is okozhat.

3. endometriózis

Az endometriózis okozta panaszok a levált nyálkahártya sejtek elhelyezkedésétől függően jelentkezhetnek a has, az alhas és a derék táján.

4. krónikus gyulladások

A derékfájdalom egyik lehetséges oka lehet a kismedencei szervek gyulladása is. Érintett lehet a petevezeték, a petefészek, a méhnyálkahártya, a méhnyak, illetve valamennyi felsorolt szerv együtt (kismedencei gyulladás). A gyulladást okozhatja egy ki nem kezelt felfázásfertőzés is.

5. krónikus betegségek

A krónikus alhasi és derékfájdalom lehet a méhet és a többi belső nemi szervet tartó izmok és inak megrövidülésének vagy az ebben a régióban jelentkező vérellátási zavarnak a következménye.

5 javaslat női derékfájás esetén:

  1. Ha vizelettartási, kismedencei süllyedéses panaszai (is) vannak, vegye komolyan a tüneteket!
  2. Keressen fel erre nőgyógyászt, urológust és vizsgálatassa ki a problémát!
  3. Keressen fel gyógytornászt, aki, a gátizom és a gerinc problémáit is tudja kezelni!
  4. Amennyiben a klasszikus gyógytorna nem segít, vegyen részt szakterápiás kezelésen (pl. McKenzie terápia, Manuálterápia, Breuss masszázs)
  5. Minden betegség mögött lelki folyamatok állnak! Első körben ezt biztos nehéz elfogadni, de legalább gondolja végig, milyen élethelyzetben jelentkezett a betegsége. Az érzelmi blokkok oldása sokat segít a test gyógyulásában!
Derékfájása van? Jelentkezzen most mozgásszervi állapotfelmérésre, gyógytornára!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top