Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
A Testmozgás Csökkentheti A Stresszt!

A testmozgás csökkentheti a stresszt!

A testmozgás csökkentheti a stresszt!A mértékletes testmozgás segíthet legyőzni a stresszt és szorongást – derült ki a Maryland Egyetem Egészségügyi Iskolájának kutatásából.
 

Már eddig is közismert volt, hogy a mozgás kedvezően hat az emberek hangulatára, arról azonban eddig még kevés tanulmány készült J. Carson Smith, a Kineziológia Tanszék munkatársa szerint, hogy a mindennapi feszültségek és szorongást kiváltó helyzetek ellen is hosszú távú védelmet tud-e nyújtani a testedzés. Smith a vizsgálatok során arra volt kíváncsi, hogy a mozgás és a fizikai aktivitás miként hat az agyfunkciókra, az öregedésre, valamint a mentális egészségre.

Ennek érdekében egy csoport egészséges diákon figyelte meg, milyen hatása van a szorongás mértékére harmincperces kerékpározás, illetve harmincpercnyi csendes pihenés. Az alanyok szorongásának mértékét mindkét tevékenység előtt, majd röviddel utána is lemérte, majd a mérést megismételte azután is, hogy valamennyiükkel végignézetett számos fényképet, melyek között kellemes, kellemetlen, illetve semleges érzetet keltők egyaránt voltak.

A mozgás hatásosabb, mint a pihenés

A kísérlet végeztével Smith arra a megállapításra jutott, hogy a mozgás és a pihenés egyaránt képes volt csökkenteni a szorongás mértékét, ugyanakkor, miután a képek segítségével érzelmileg stimulálták az alanyokat, a nyugalmi szint csak azoknál állt helyre teljes mértékben, akik testmozgást is végeztek. A szakember a vizsgálatok során azt is kimutatta, hogy a rendszeres mozgásnak az időskori szellemi hanyatlás megelőzésében is fontos szerepe van, és a fizikai aktivitás akár még az Alzheimer-kór ellen is védelmet tud nyújtani. A tanulmány a a Medicine and Science in Sports and Exercise című lapban jelent meg. (Forrás: Medipress)

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

 

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top