skip to Main Content

A testmozgás csökkentheti a stresszt!

A testmozgás csökkentheti a stresszt!A mértékletes testmozgás segíthet legyőzni a stresszt és szorongást – derült ki a Maryland Egyetem Egészségügyi Iskolájának kutatásából.
 

Már eddig is közismert volt, hogy a mozgás kedvezően hat az emberek hangulatára, arról azonban eddig még kevés tanulmány készült J. Carson Smith, a Kineziológia Tanszék munkatársa szerint, hogy a mindennapi feszültségek és szorongást kiváltó helyzetek ellen is hosszú távú védelmet tud-e nyújtani a testedzés. Smith a vizsgálatok során arra volt kíváncsi, hogy a mozgás és a fizikai aktivitás miként hat az agyfunkciókra, az öregedésre, valamint a mentális egészségre.

Ennek érdekében egy csoport egészséges diákon figyelte meg, milyen hatása van a szorongás mértékére harmincperces kerékpározás, illetve harmincpercnyi csendes pihenés. Az alanyok szorongásának mértékét mindkét tevékenység előtt, majd röviddel utána is lemérte, majd a mérést megismételte azután is, hogy valamennyiükkel végignézetett számos fényképet, melyek között kellemes, kellemetlen, illetve semleges érzetet keltők egyaránt voltak.

A mozgás hatásosabb, mint a pihenés

A kísérlet végeztével Smith arra a megállapításra jutott, hogy a mozgás és a pihenés egyaránt képes volt csökkenteni a szorongás mértékét, ugyanakkor, miután a képek segítségével érzelmileg stimulálták az alanyokat, a nyugalmi szint csak azoknál állt helyre teljes mértékben, akik testmozgást is végeztek. A szakember a vizsgálatok során azt is kimutatta, hogy a rendszeres mozgásnak az időskori szellemi hanyatlás megelőzésében is fontos szerepe van, és a fizikai aktivitás akár még az Alzheimer-kór ellen is védelmet tud nyújtani. A tanulmány a a Medicine and Science in Sports and Exercise című lapban jelent meg. (Forrás: Medipress)

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

 

dr Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top