Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Hogyan hat a szívre a stresszes munka?

ülő életmódA stressz hatásairól egyre többet hallunk, s talán már magunk is éreztük enyhébb formában. Vegyük komolyan! A megerőltető, stresszes munka károsan hathat a szívünk egészségére – derült ki egy új tanulmányból.

Azok az emberek, akik rendkívül megerőltető munkát végeznek, ugyanakkor nem hozhatnak önálló döntéseket munkahelyükön, a szívbetegség nagyobb kockázatának vannak kitéve. A University College London kutatói az életmód, a kor, a nem és a társadalmi-gazdasági státusz figyelembevétele mellett ugyanis kimutatták, hogy ezek az alkalmazottak a szívroham 23 százalékkal magasabb kockázatának vannak kitéve, mint azok, akiknél a munkával összefüggő stressz alacsonyabb szintjét lehet kimutatni.

Jelentős a hatás

A kutatók Mika Kivimaki vezetésével közel 200 ezer szívbetegség kórelőzménnyel nem rendelkező dolgozó munkavégzéssel összefüggő megterhelését vizsgálták Belgiumban, Dániában, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, Svédországban és Nagy-Britanniában 1985 és 2006 között. A résztvevőket kérdőív segítségével kérdezték ki a munkahelyi követelményekről, a munkateherről, a rájuk nehezedő időkényszerről, továbbá a döntési szabadságról.

Az eredmények alapján Kivimaki azt állítja, amennyiben a stressz és a koszorúér-betegséggel kapcsolatos események ok-okozati összefüggésben állnak, a munkahelyi terhelés ezen események jelentős hányadáért felelős. A munkahelyi stressz csökkentésével tehát a betegség gyakoriságát is csökkenteni lehet.

A többi kockázati tényezőt is figyelembe kell venni

Dr. Kenneth Ong, a New York-i Brooklyn Kórház Központ kardiológusa azonban nem látja bizonyítottnak, hogy a szorongással teli munkanap növelné a szív-érrendszeri kockázatot. A szakértő szerint bár a legújabb elemzés alaposnak tűnik, továbbra is maradtak megválaszolatlan kérdések, például hogy a stressz-behatás időtartama, a foglalkozás típusa, vagy a munkahelyen töltött idő is tényezőnek számít-e. Ong a londoni kutatókkal ellentétben azt állítja, hogy a munkahelyi stressz a szívbetegségre gyakorolt hatása eltörpül a hagyományos kockázati tényezők, vagyis a dohányzás, az elhízás és a mozgáshiány mellett. A tanulmány a Lancet szeptemberi számában jelent meg. (Forrás: Medipress)

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top