skip to Main Content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

A kávé fájdalom ellen is jó?

imagesA kávéról gyakran a felpörgetett életmód, a rohanás, az étkezések helyett bedobott étel-pótlék jut eszünkbe. Idézzük fel magunkban illatát és nyugodtan gondolhatunk a kedvező hatásokra is! Korábban már kiderült, hogy a kávé segíthet a fogyásban, illetve az időskori elbutulás és az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésében, és emellett hozzájárul az izmok növekedéséhez és bizonyos rákfajták megelőzéséhez. Norvég szakértők friss eredményei alapján nemrég az is kiderült, hogy még a fájdalmat is képes csillapítani.

A kutatás 48 önkéntes bevonásával történt, akiknek 90 percen át munkavégzést utánzó számítógépes feladatokat kellett végezniük. Ez köztudottan váll-, nyak-, hát-, kar- és kézfájdalmakhoz vezethet. A skandináv tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy a krónikus fájdalommal küszködők és a panaszmentesek miként viselik a megpróbáltatást. A tesztek előtt csak úgy mellesleg megengedték a résztvevőknek, hogy kávézzanak a koffeinhiány tüneteinek megelőzésére, valamint a fokozott figyelemfenntartás kedvéért.

Közel 10 százalékkal is csökkentheti a fájdalmat

Az Oslói Egyetem és a Norvég Foglalkozás-egészségügyi Intézet munkatársai azonban az adatok elemzése során rájöttek, hogy az a 19 ember, aki a csészéhez nyúlt a felmérés előtt, enyhébb fájdalomról számolt be a többieknél. A váll és a nyak viszonylatában százfokozatú skálán 55-ös erősséget említettek a nem kávézók, míg a feketézők 41-est. Hasonló különbséget lehetett megfigyelni a többi testrészt érintő probléma esetében is – függetlenül attól, hogy az illetőnek voltak-e krónikus gondjai.

További vizsgálatok szükségesek

A BMC Research Notes című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői figyelmeztetnek, hogy eredeti céljuk nem a kávé fájdalomcsillapító hatásának feltérképezése volt, ezért az eredmények további vizsgálatot igényelnek. Először is: nem mérték, hogy az érintettek pontosan mennyit ittak az élénkítő nedűből. Ezen kívül nem biztos, hogy összehasonlítható egészségügyi háttérrel rendelkeznek a mintába került koffein-absztinensek és a kávéfogyasztók. Mindez azonban nem biztos, hogy számít a lelkes kávérajongóknak, akik kedvenc italuk újabb pozitív hatásáról olvashatnak. (Forrás: Medipress)

Ha tetszenek anyagaink, akkor ezek is édekelhetik:

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

This Post Has One Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top