A kávé fájdalom ellen is jó? - ArtHuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Kávé

A kávé fájdalom ellen is jó?

Miért érdemes kávét fogyasztani?

A kávéról gyakran a felpörgetett életmód, a rohanás, az étkezések helyett bedobott étel-pótlék jut eszünkbe. Idézzük fel magunkban illatát és nyugodtan gondolhatunk a kedvező hatásokra is! Korábban már kiderült, hogy a kávé segíthet a fogyásban, illetve az időskori elbutulás és az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésében, és emellett hozzájárul az izmok növekedéséhez és bizonyos rákfajták megelőzéséhez. Norvég szakértők friss eredményei alapján nemrég az is kiderült, hogy még a fájdalmat is képes csillapítani.

A kutatás 48 önkéntes bevonásával történt, akiknek 90 percen át munkavégzést utánzó számítógépes feladatokat kellett végezniük. Ez köztudottan váll-, nyak-, hát-, kar- és kézfájdalmakhoz vezethet. A skandináv tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy a krónikus fájdalommal küszködők és a panaszmentesek miként viselik a megpróbáltatást. A tesztek előtt csak úgy mellesleg megengedték a résztvevőknek, hogy kávézzanak a koffeinhiány tüneteinek megelőzésére, valamint a fokozott figyelemfenntartás kedvéért.

Közel 10 százalékkal is csökkentheti a fájdalmat

Az Oslói Egyetem és a Norvég Foglalkozás-egészségügyi Intézet munkatársai azonban az adatok elemzése során rájöttek, hogy az a 19 ember, aki a csészéhez nyúlt a felmérés előtt, enyhébb fájdalomról számolt be a többieknél. A váll és a nyak viszonylatában százfokozatú skálán 55-ös erősséget említettek a nem kávézók, míg a feketézők 41-est. Hasonló különbséget lehetett megfigyelni a többi testrészt érintő probléma esetében is – függetlenül attól, hogy az illetőnek voltak-e krónikus gondjai.

További vizsgálatok szükségesek

A BMC Research Notes című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői figyelmeztetnek, hogy eredeti céljuk nem a kávé fájdalomcsillapító hatásának feltérképezése volt, ezért az eredmények további vizsgálatot igényelnek. Először is: nem mérték, hogy az érintettek pontosan mennyit ittak az élénkítő nedűből. Ezen kívül nem biztos, hogy összehasonlítható egészségügyi háttérrel rendelkeznek a mintába került koffein-absztinensek és a kávéfogyasztók. Mindez azonban nem biztos, hogy számít a lelkes kávérajongóknak, akik kedvenc italuk újabb pozitív hatásáról olvashatnak.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni? 

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Tel: 06-30-190-7315

Kiegészítő kezelési lehetőségek

Légylézer (soft lézer) kezelés

soft lézer terápia pozitív hatásai

A lágylézer alkalmazása számos hatást generál a kezelt szöveteken:

1. növeli a véráramlást: a kapillárisok és artériák tágítása;

2. biostimuláció: szövet-regeneráció, proteinszintézis stimulációja, ATP előállítás stimulációja, fibroblast mitózis stimulációja, kollagén és elasztin növelése;

3. gyulladáscsökkentő hatás;

4. anti-ödéma hatás, a nyirokrendszer stimulációjával;

5. fájdalomcsillapító hatás: az idegvégződések érzékelési küszöbének növelése.

Ultrahang terápia

Az ultrahangterápia hatásmechanizmusa

Az ultrahang sugár hatására a sejtek rezegni kezdenek, mely a szövetekben mikromasszázst eredményez. A rezgés mechanikai energiája hőenergiává alakul, mely a szövetek mélyén felmelegedést okoz. Ennek következtében az adott terület keringése, oxigén ellátása fokozódik, ami izom-, heglazítófájdalomcsillapítóhatású, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatokat.

  • Keringés fokozása, anyagcsere javítása
  • Ödéma felszívódásának segítése
  • Hegszövet fellazítása
  • Izomlazítás
  • Fájdalomcsökkentés

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Hogyan működik az online gyógytorna?

Gyógytornászaink segítségével lehetőséget biztosítunk a gyógyulásra akár otthonából is. Az online videóhívás során lehetőség nyílik az alapos vizsgálatra, mivel a gyógytornász a különböző mozgásszervi problémákat videón keresztül is megfigyelheti. A kezelésre ugyanígy van mód, kivéve azokat az eseteket, aminken a gyógyítása kizárólag manuálterápiás fogásokkal lehetséges (pl. állkapocs ízületi manuálterápiás kezelés).

A kontroll online gyógytorna kezelés célja a terápiával való haladás és a páciens visszajelzései alapján szükség esetén a terápia módosítása.

Abban az esetben, ha a páciens visszajelzése alapján az állapota javul, új, összetettebb, intenzívebb gyakorlatokra kerülhet sor. Ezeket minden esetben az online kezelés során betanítja, elmagyarázza a gyógytornász.

Sikeres terápia esetén hetente-kéthetente egy alkalom online gyógytorna kezelésre van szükség, otthon azonban minden nap gyakorolni kell. A teljes terápia általában 6-12 hétig tart.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu

(Forrás: Medipress)

 

dr Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

This Post Has One Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna