Tornával a menstruációs görcs ellen - Arthuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Tornával a menstruációs görcs ellen

menstruációAmerikai kutatók szerint megfelelő edzéstervvel tompíthatók a menstruáció előtt jelentkező kellemetlen, fájdalmas testi és lelki tünetek.

A menstruáció előtti – olykor kínzó, egyesek számára a munkavégzést, sőt az életvitelt is károsan befolyásoló – tünetekért elsősorban a női szervezetben, közelebbről a sárgatestben, meghatározott ciklusokban termelődő hormonok (különösen a progeszteron és az ösztradiol) szintjei a felelősek.

A leggyakoribb tünetek a görcsök, a fájdalom, a vízvisszatartás (ami a puffadtság látszatát okozza), a lehangoltság, illetve a különböző – időszakosan jelentkező – bőrelváltozások lehetnek.

A marylandi Bethesda kórház kutatói a fizikai aktivitás és a menstruációs panaszok közötti lehetséges összefüggéseket keresve sokirányú összehasonlító vizsgálatoknak vetették alá az önkéntes jelentkezőket. A laboratóriumi eredmények összehasonlításakor úgy találták, hogy a mérsékelt fizikai aktivitású illetve a teljesen passzív nők vizeletében jelentősen eltérő volt az adott sárgatest-hormonok szintje. A testedzést végző csoport tagjai a havi vérzést megelőző időszakban, illetve a ciklus alatt is kisebb mértékű fájdalomról és vízvisszatartásról számoltak be, mint a passzív csoport tagjai.

Már korábbi kutatások is igazolták, hogy a menzeszt megelőző panaszok és a testgyakorlás között fordított arányú kapcsolat áll fenn.

Az említett kutatás eredményeit is figyelembe véve a Johns Hopkins klinikának a női egészség védelmével foglalkozó szakemberei célszerűnek tartják, hogy célzott programok keretében népszerűsítsék a testmozgást a nők körében, hiszen ennek révén nem csak a hőn áhított jó alak és feszes bőr érhető el, de – számos keringési és metabolikus betegség mellett – a havonta jelentkezői kellemetlenségek jó része is megelőzhető. (Forrás:MTI)

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

ArtHuman

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna