Sétáljunk a cukorbetegség ellen! - ArtHuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Séta

Sétáljunk a cukorbetegség ellen!

sétaCukorbetegség (diabétesz) kialakulását hogyan lehet megelőzni? Egy széles körű kanadai kutatás azt mutatja, hogy a sétára alkalmas környéken élő emberekben alacsonyabb a cukorbetegség (diabétesz) kialakulásának kockázata, mint azokban, akik a sétálásra leginkább alkalmatlan területeken laknak. A sétára persze tudatosan is módot keríthetünk, akár még városi környezetben is! 

„Ha a hétköznapi életben kevesebb lehetőségünk van a testmozgásra, többet hízhatunk, és a cukorbetegség nagyobb kockázata is leselkedhet ránk” – állítja a torontói Szent Mihály Kórház kutatásának vezetője, Dr. Gillian Booth. A kutatócsoport a nagyvárosi életmód és az egészség összefüggéseit elemezve kimutatták, hogy a kevésbé fejlett országokból a Torontóhoz hasonló nagyvárosokban bevándorló emberek vannak leginkább kitéve annak a veszélynek, hogy áldozatául esnek a nyugati életmóddal összefüggő betegségeknek és az ülő életmódnak.

A kutatás során 1,2 millió ember adatait vizsgálták, akik eredetileg nem szenvedtek cukorbetegségben. 2005 és 2010 között öt évig követték nyomon őket, és azt figyelték, hány emberben alakul ki diabétesz. Ezzel párhuzamosan az emberek lakókörnyezetét is megfigyelték, és sétára való alkalmasságuk szerint osztályozták azokat. A leginkább „sétálóbarát” környékek azok, amelyek egymással összefüggő utcákkal rendelkeznek, és a boltok, iskolák, munkahelyek és más úti célok gyalog megközelíthetők az otthontól.

Több egészséges élelmiszer

Az eredmények azt mutatták, hogy a sétára legkevésbé alkalmas környéken lakó körülbelül 210 ezer ember közül 6003 személyben alakult ki cukorbetegség, szemben a sétára leginkább alkalmas területeken lakó 245 ezer emberrel, akik közül 5290 személyben fejlődött ki a betegség. Ez azt jelenti, hogy a legkevésbé „sétálóbarát” környékeken élők esetében 32 százalékkal magasabb a diabétesz kialakulásának kockázata.

Bár a kutatás nem bizonyította, hogy maga a séta felelős a diabétesz (cukorbetegség) alacsonyabb kockázatáért bizonyos lakókörnyezetekben, a szakértők úgy vélik, az ezekre a környékekre jellemző tényezők magyarázhatják a jelenséget. Nem lehet pontosan tudni, vajon a társadalmi tőke, az egészséges viselkedések lehetőségei, vagy az egészséges élelmiszerek elérhetősége áll a háttérben, mert a sétára alkalmas környékeken általában mindezek együttesen jelen vannak.

Ne feledjük azonban, hogy tudatossággal, az életmódra, testmozgásra való odafigyeléssel sokat tehetünk nem csak a diabétesz (cukorbetegség) megelőzéséért, hanem általános egészségi állapotunkat is javíthatjuk ezáltal!

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

(Forrás: Medipress)

dr Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna alap lépések

10 gerinctorna alap lépés az otthoni tornához 

streching torna

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna