Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Mi Okozhat Lassú Anyagcserét és Túlsúlyt Egyes Embereknél?

Mi okozhat lassú anyagcserét és túlsúlyt egyes embereknél?

Mi okozhat lassú anyagcserét és túlsúlyt egyes embereknél?Lassú anyagcsere?Túlsúly? Elhízás? Sokan küzdenek ezzel a problémával! Tudósok szerint nem mindig puszta kifogás, amikor túlsúlyos emberek lassú anyagcseréjükkel magyarázzák hízásukat. A Cambridge-i Egyetem kutatócsoportja megtalálta az első bizonyítékát annak, hogy egy DNS-mutáció valóban lelassítja az anyagcserét, ami elhízást okozhat.

A Cell című szaklapban megjelent tanulmány szerint az emberek kevesebb mint egy százalékát érinti az elváltozás, ők gyakran kora gyermekkoruktól fogva súlyos túlsúlytól, elhízástól szenvednek – írta a BBC hírportálja.

A cambridge-i Anyagcsere-tudományi Intézet kutatói tudták, hogy a DNS egy szakasza, a KRS2 nevű gén nélkül született egerek könnyebben híznak. Azzal azonban nem voltak tisztában, hogy milyen szerepet játszhat ugyanez az embereknél, ezért elemezni kezdték 2101, súlyosan elhízott személy DNS-ét. Közülük egyeseknél a KSR2 mutációját fedezték fel. Ennek a változatnak kettős hatása volt: növelte az étvágyat, közben lassította az anyagcserét.

Sadaf Farooqi, a kutatás vezetője elmagyarázta, hogy a génmutáció miatt ezek az emberek jóval nagyobb mennyiségű ételt kívánnak, mivel azonban lassabban emésztenek, nem esik jól nekik a testmozgás, és valószínűleg már fiatal korukban kettes típusú diabétesz (cukorbetegség) is kialakul náluk. Hozzátette, hogy a kalóriaégetés képessége lassul le náluk, ez pedig azért jelentős, mert új magyarázattal szolgál az elhízásra.

A KSR2 leginkább az agyban fejti ki hatását oly módon, hogy befolyásolja, az egyes sejtek miként értelmezik a szervezet jeladásait, köztük a vér inzulinszintjének változását. Ez a módosult értelmezés van hatással a test kalóriaégető képességére.

A kutatás vezetője szerint az emberek kevesebb mint egy százalékánál fordul elő a KSR2 mutációja, közöttük lehetnek normál testsúlyúak is. Az ötévesen elhízott gyermekeknek azonban két százaléka rendelkezhet a génmutációval.

A kutatók szerint ha a mutált KSR2 működését módosító gyógyszert fejlesztenek ki, az minden túlsúlyos számára kedvező hatású lehet. (Forrás: MTI)

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

This Post Has One Comment

  1. Kedves Ildikó!

    Jó, hogy odafigyel, és sok dologra felhívja a figyelmünket.

    A lassú anyagcsere mellett felhívom a figyelmet az életkorral megváltozó anyagcserére. Így nekem is megváltozott az anyagcserém. Már reggel és délelőtt el kell kezdenem a vízivást. Reggelire jó ötlet a smoothy, melybe zöldség és gyümölcs, valamint víz is szerepel. Lehet naponta többször is inni belőle. A készítés napján fogyasszuk el. A gyakorlati cél a túlevés csökkentése, a normális anyagcsere elérése. A magyar étrendben előnyös , hogy változatos módon készítjük a leveseket, és érdemes a napi táplálékaink között a levesek szerepeltetése. A rendszeres mozgáson kívül a fentiek is elősegítik az egészséges felnőtt normális anyagcseréjét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top