Hogyan függ össze a kismama testsúlya a csecsemőével? - Arthuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Hogyan Függ össze A Kismama Testsúlya A Csecsemőével?

Hogyan függ össze a kismama testsúlya a csecsemőével?

Hogyan függ össze a kismama testsúlya a csecsemőével?A terhességük alatt túl sokat hízó kismamák gyerekei nagyobb valószínűséggel lesznek később túlsúlyosak vagy elhízottak – derült ki egy kedden nyilvánosságra hozott, testvérek adatait összehasonlító amerikai kutatás eredményeiből.

A PLoS Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerint a várandósság "különösen fontos időszak" a következő nemzedék elhízásának megelőzésében.

A Bostoni Gyermekkórház kutatói 41 133 két- vagy többgyerekes anya adatait elemezték, hogy feltárják, a gyerekkori elhízást mennyire befolyásolják a várandósság körülményei és egyéb tényezők, például az étrend vagy a gének. Minden olyan élve született baba adatait figyelembe vették, akik 2003. augusztus 18. és 2011. június 2. között Arkansas államban jöttek világra, azaz több mint 91 ezer gyerek szerepelt a kutatásban.

Összevetették az anya szüléskor rögzített adatait gyerekeinek az iskolában átlagosan 11,9 éves korukban felvett testtömeg-indexével (BMI). Ezután a testvérek adatait hasonlították össze statisztikai módszerekkel.

A kutatók szerint az egy családban nevelkedő gyerekek adatainak összevetése a legkisebbre csökkenti az egyéb tényezők befolyásából adódó zavarokat, mivel a testvéreknél általában igen hasonló az elhízáshoz köthető gének eloszlása, az otthoni környezet és a társadalmi, gazdasági és demográfiai hatások.

A kutatás kimutatta, hogy a várandósság alatt keletkezett minden egyes plusz kilogramm 0,022-vel növelte a gyermek testtömeg-indexét 12 éves korára. Amikor a születési súlyt is figyelembe vették, akkor ugyan csekélyebb mértékű BMI-növekedést mutattak ki a gyerekeknél, de az eredmény statisztikailag még mindig értékelhető maradt: ekkor a mutató 0,014-el nőtt a terhességi súlygyarapodás minden kilogrammjával.

A várandósság alatt legtöbbet hízó anyák gyerekeinek BMI-je átlagosan 0,43-lett magasabb, mint a legkevesebbet hízó kismamák gyerekeié. Mivel a kutatók nem jutottak hozzá sem az apák súlyának, sem az anyák terhesség előtti testtömegének adataihoz, nem tudni, ezek mennyire befolyásolták a gyerekek későbbi túlsúlyát.

David Ludwig, a kutatás vezetője, a Bostoni Gyermekkórház Elhízás-megelőzési Központjának igazgatója elmondta, hogy a terhesség alatti túlzott súlygyarapodás jelentően hozzájárul az elhízásjárvány terjedéséhez. (Forrás: MTI)

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

Arthuman Központ

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna