skip to Main Content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Hogyan Függ össze A Kismama Testsúlya A Csecsemőével?

Hogyan függ össze a kismama testsúlya a csecsemőével?

Hogyan függ össze a kismama testsúlya a csecsemőével?A terhességük alatt túl sokat hízó kismamák gyerekei nagyobb valószínűséggel lesznek később túlsúlyosak vagy elhízottak – derült ki egy kedden nyilvánosságra hozott, testvérek adatait összehasonlító amerikai kutatás eredményeiből.

A PLoS Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerint a várandósság "különösen fontos időszak" a következő nemzedék elhízásának megelőzésében.

A Bostoni Gyermekkórház kutatói 41 133 két- vagy többgyerekes anya adatait elemezték, hogy feltárják, a gyerekkori elhízást mennyire befolyásolják a várandósság körülményei és egyéb tényezők, például az étrend vagy a gének. Minden olyan élve született baba adatait figyelembe vették, akik 2003. augusztus 18. és 2011. június 2. között Arkansas államban jöttek világra, azaz több mint 91 ezer gyerek szerepelt a kutatásban.

Összevetették az anya szüléskor rögzített adatait gyerekeinek az iskolában átlagosan 11,9 éves korukban felvett testtömeg-indexével (BMI). Ezután a testvérek adatait hasonlították össze statisztikai módszerekkel.

A kutatók szerint az egy családban nevelkedő gyerekek adatainak összevetése a legkisebbre csökkenti az egyéb tényezők befolyásából adódó zavarokat, mivel a testvéreknél általában igen hasonló az elhízáshoz köthető gének eloszlása, az otthoni környezet és a társadalmi, gazdasági és demográfiai hatások.

A kutatás kimutatta, hogy a várandósság alatt keletkezett minden egyes plusz kilogramm 0,022-vel növelte a gyermek testtömeg-indexét 12 éves korára. Amikor a születési súlyt is figyelembe vették, akkor ugyan csekélyebb mértékű BMI-növekedést mutattak ki a gyerekeknél, de az eredmény statisztikailag még mindig értékelhető maradt: ekkor a mutató 0,014-el nőtt a terhességi súlygyarapodás minden kilogrammjával.

A várandósság alatt legtöbbet hízó anyák gyerekeinek BMI-je átlagosan 0,43-lett magasabb, mint a legkevesebbet hízó kismamák gyerekeié. Mivel a kutatók nem jutottak hozzá sem az apák súlyának, sem az anyák terhesség előtti testtömegének adataihoz, nem tudni, ezek mennyire befolyásolták a gyerekek későbbi túlsúlyát.

David Ludwig, a kutatás vezetője, a Bostoni Gyermekkórház Elhízás-megelőzési Központjának igazgatója elmondta, hogy a terhesség alatti túlzott súlygyarapodás jelentően hozzájárul az elhízásjárvány terjedéséhez. (Forrás: MTI)

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top