Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Mi lehet a segítség álmatlanság ellen?

Mi lehet a segítség álmatlanság ellen?Az alvásproblémák meglehetősen sok embert érintenek, ez derül ki a témában készült statisztikákból. Mi is követjük, mely cikkek a legolvasottabbak oldalunkon és az álmatlanság, az alvásproblémák valóban sok embert érdekelnek.

A komikus W.C. Fields egyszer azt mondta: "A legjobb orvosság az álmatlanságra a sok alvás". Persze ez gyakran nem ilyen egyszerű. A bethesdai Walter Reed Nemzeti Katonai Orvosi Központ kutatói szerint azonban lefekvés előtt egy 10 perces gyakorlat segíthet a problémán. A felnőtt lakosság körülbelül 30-40 százaléka szenved valamilyen fokú és fajtájú álmatlanságtól, 10-15 százaléka pedig krónikus alvásproblémákkal küzd. A leggyakoribb panaszok közé tartozik az elalvási nehézség, vagy az, hogy az illető el tud ugyan aludni, de az éjszaka folyamán sokszor felébred.

Felmérték az alvási szokásaikat

A kutatásba 135 férfit és 199 nőt vontak be, akiknek átlagéletkora 56 év volt. A résztvevők vagy valamely hozzátartozójuk korábban szolgáltak a katonaságnál, ezért jellemző volt rájuk valamilyen poszttraumás stressz vagy szorongásos állapot. Az önkéntesekkel a kutatók egy 14 kérdésből álló kérdőívet töltettek ki, amely felmérte a stresszt, emellett részletesen kitért alvási szokásaikra: milyen gyakran vannak elalvási nehézségeik, mennyire sűrűn ébrednek fel éjjelente, és a kialvatlanság miatt mennyire érzik magukat fáradtnak.

Az önkéntesek ezután részt vettek a "Tension Tamer" programon, amely egy 30 perces bevezető előadást és négy, szintén 30 perces stresszkezelő kurzust tartalmazott. A tanulmány eredményeiről a kutatók az Atlantában megrendezett Amerikai Mellkasgyógyászok Társaságának éves találkozóján számoltak be. A program után újból kitöltötték a tesztet, és az eredményekből kiderült, hogy az önkéntesek 65 százalékánál a stressz-szintre vonatkozó értékek 6,6 pontra csökkentek, miközben 34 százalékuknál 4,6-ra. Náluk az alvás minősége is jelentősen javult, kevésbé voltak fáradtak és hamarabb el tudtak aludni.

A probléma gyökeréig kell hatolni

A kutató szerint az eredmények nem meglepőek hiszen a stressz mindig is nagy szerepet játszott az álmatlanságban, azonban fontos, hogy a beteg a problémák mélyére hatoljon. "Az én filozófiám az, hogy ha nem hatolunk a probléma gyökeréig, akkor nem lesz hatékony a terápia. Az álmatlanságnak mindig van valamilyen kiváltó oka. Okozhatja depresszió, hangulati probléma, emésztési gondok vagy egy gyógyszer is, de egyéb faktorok is szóba jöhetnek" – jegyezte meg Dr. Arn Eliasson, a kutatás vezetője.

A kutató hozzátette, hogy bár a stressz csökkentése tényleg segíthet az elalvásban, ha azonban a probléma fennáll, nem lehetünk benne biztosak, hogy az alvás minősége is megfelelő. Ennek ellenére a szakértő azt javasolja, hogy mindenki szakítson időt az elalvás előtti lazításra, és próbáljon meg kiszakadni az ingergazdag környezetből, például relaxációval. (Forrás: Medipress)

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top