Lúdtalpat okozhat a magassarkú cipő! - ArtHuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Lúdtalpat okozhat a magassarkú cipő!

Sok hölgy kedveli a csinos, nőies ruhákat, kiegészítőket, szandáloknak, melyek legtöbbször magas sarokkal rendelkeznek. Talán a magassarkú cipők legelszántabb híveit is megingatja az a felfedezés, mely szerint kedvenc cipőfajtájuk (is) okolható a lúdtalp kialakulásáért.

A szakemberek szerint a csinos, magas sarkú cipők divatja is hozzájárul ahhoz, hogy a nők a férfiaknál gyakrabban szenvednek kínzó fájdalomtól. A Kelet-Angliai Egyetem kutató elmondták: akkor alakul ki lúdtalp, ha a lábban található inakban lecsökken a testben fellelhető egyik fehérje aránya. Ettől megereszkedik a lábboltozat, amelynek eredménye gyötrő fájdalom és járási nehézségek. Megfelelő gyógyszerek segíthetnek a meggyengült inakon, amely főleg a negyvenévesnél idősebb nőket érinti.

A kutatás vezetője, Dr. Graham Riley elmondta, hogy a magas sarkú cipők nem tartják megfelelően a lábfejet, és ez hozzájárul az inak elgyengüléséhez. Főleg azok a nők vannak veszélyben, akik sok időt töltenek állva magas sarkú lábbelijükben. Ezek a darabok ugyanis úgy vannak kialakítva, hogy a lábujjakra helyeződik viselésükkor az egész test súlya. Ha túl sokat hordjuk őket, az megterheli a csípőt, a térdet és a vádlit, ezáltal megnő a csont- és ízületi gyulladás, a kalapácsujj, a hátfájdalom, a bütyök és a tyúkszem kialakulásának veszélye.

Manapság a lúdtalp legelterjedtebb kezelési módjának a cipőbe helyezhető talpbetét tekinthető. Néha sebészeti beavatkozásra is szükség lehet a lábfej állapotának helyreállításához. A kutatások előrehaladtának ellenére a szakemberek szerint még legalább egy évtized kell hozzá, mire kifejlesztenek egy gyógyszert a probléma megoldására. Ha azonban ez sikerül, akkor az olyan betegségek is kezelhetővé válhatnak, mint a sarokfájdalmat okozó Achilles-ín gyulladás.

A tanulmány az Annals of the Rheumatic Diseases című lapban jelent meg. Riley még hozzátette: “Megállapítottuk, hogy a lúdtalpnál ugyanazok a folyamatok mennek végbe, mint az Achilles-ín gyulladásakor, így a kifejlesztendő gyógyszer számos esetben helyettesítheti majd a sebészeti beavatkozást.”

Alan Silman, a brit Arthritis Kutatóintézet igazgatója így nyilatkozott: “Sok időskori fájdalom vezethető vissza fel nem ismert lábproblémákra. Ez a kutatás az első lépés az állapot megoldása érdekében.”

A lúdtalp kezelésében hatékony segítség a megfelelő, személyre szabott gyógytorna! Ne feledje! Az eszközök csak addig hatásosak, amíg használják őket és a kivált okot nem szüntetik meg!

Forrás: Medipress

dr Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 2 hozzászólás érkezett

  1. Tisztelt dr.Kriston Ildikó!
    Örömmel veszem ezen kezdeményezésüket.Egyrészt népszerűsítik,hogy az adott betegségre milyen torna;mozgásforma szükséges, másrészt a betegségek rövid leírása is támpontot ad nekünk betegeknek, hogy mit is tehetünk az egészségünk visszaszerzése érdekében.Már évek óta túlsúlyos vagyok(ülőmunka, jó étvágy),idén e mellé még felsorakozott egy sarok fájdalom is-amit szeretnék mielőbb megszüntetni-.
    Kívánom, minél több beteget vezessenek a gyógyulás felé.
    üdvözlettel: Gindilláné, Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna alap lépések

10 gerinctorna alap lépés az otthoni tornához 

streching torna

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna