Genetikai oka is lehet a migrénnek - Arthuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Genetikai oka is lehet a migrénnek

migrénA migrén új genetikai kockázati tényezőjét tárta fel egy nemzetközi kutatócsoport. A migrén a fejfájások egyik speciális változata, sokan az erős, hosszan tartó fejfájás szinonimájának tartják. A többnyire féloldali fejfájást sok esetben látászavarokból, vibráló, cikkcakkos fényekből álló migrénaura előzi meg.

A tudósok öt új genetikai régiót azonosítottak, amelyek részben felelősek a krónikus fejfájással járó betegség kialakulásáért. A tanulmányt, amely a Nature Genetics amerikai szakfolyóiratban jelent meg, több mint százezer személy vizsgálata támasztja alá.

Adataik szerint a felnőttek 14 százaléka szenved migréntől. A rohamokat gyakran kíséri erős hányinger és hányás. A kutatás 29 tanulmányban részt vevő 23 585 migrénes beteg és egy 95 425 fős kontrollcsoport genomját, azaz kromoszómakészletét elemezte. Ezzel a világ eddigi leggazdagabb migrén-genetikai tanulmánya született meg.

"Ezeknek a géneknek az idegi hírvivőanyagok irányításában és az agy idegi szabályozásában van jelentőségük. Ismeretük birtokában olyan új, célzott kezelési eljárásokat lehet kidolgozni, melyek pontosan a migrén kialakulási mechanizmusába avatkoznak bele" – magyarázta Hartmut Göbel, a kutatócsoport egyik tagja, a kieli Fájdalomklinika Migrén- és Fejfájásközpontjának orvosa.

Andreas Staube, a Német Migrén- és Fejfájástársaság elnöke szerint a betegség kockázati tényezőinek 20-30 százaléka vezethető vissza genetikai okokra.

A most feltárt öt új régióval együtt a tanulmány tizenkét genetikai régiót azonosított, amelyek részben felelősek a betegségi kockázatért. Ezek közül nyolcat az agyi áramkörök irányításában szerepet játszó gének közelében fedeztek fel. Két terület az agy és az idegsejtek normális működésének fenntartásáért felelős. A kieli fájdalomklinika szerint ezeknek az áramköröknek az irányítása a migrén genetikai kockázatának jelentős részét képezi – állítja a kieli Fájdalomklinika.

"A nagy kihívás az lesz, hogy pontosan feltárjuk, milyen molekuláris folyamatok állnak ezeknek a genetikai adottságoknak a hátterében. Erre alapozhatjuk az új, célzott gyógymódok kifejlesztését" – tette hozzá Christian Kubisch, a tanulmány egyik szerzője, az ulmi Humángenetikai Intézet kutatója. (Forrás: MTI)

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

Arthuman Központ

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna alap lépések

10 gerinctorna alap lépés az otthoni tornához 

streching torna

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna