Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Ételek, amelyek táplálják gyermekeink agyát

kidHa azt akarja, hogy gyermeke jobban teljesítsen az iskolában, kezdje az étrendnél! Bizonyos ételek serkentik az agy fejlődését, javítják az agyműködést és a memóriát, valamint elősegítik az összpontosítást. Az agy igen éhes szervünk, ha nem megfelelően táplálkozunk, az agy látja kárát.

A növésben levő szervezetnek sokféle tápanyagra van szüksége, az alábbiak pedig nagymértékben hozzájárulnak az agy fejlődéséhez.
 

1. Színes zöldségek

A paradicsom, édesburgonya, brokkoli, sütőtök, répa, cékla, spenót kiváló vitaminforrás, amelyek segítik az agysejtek működését.
Nem csak főzeléket készíthetünk, hanem ízletes krémlevest céklából, brokkoliból vagy sütőtökből is, különleges fogás lehet ebédnél a spenóttal rakott palacsinta.


2. Bab

A bab különleges étel, mert fehérjét, összetett szénhidrátokat és rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz.
Ebédre készíthetünk a gyermeknek babot, így lesz elég energiája délutánra is. Adhatjuk a babot salátákhoz is, püréként pedig tortillára, szendvicsre.

3. Bogyós gyümölcsök

Az eper, málna, áfonya, szeder vizsgálatok szerint javítja az emlékezőképességet. Minél színesebb a gyümölcs, annál több antioxidánst tartalmaz, különösen C-vitamint.
A bogyókat édességekhez, zöldségfélékhez, salátákhoz is adhatjuk, esetleg keverhetjük joghurtba vagy zabpehelybe is.

4. Tojás

A tojás ismert fehérjeforrás, a sárgája ezen kívül kolint is tartalmaz, ami az emlékezőképességet fejleszti.
Reggelire, uzsonnára adhatunk rántottás szendvicset, és készíthetünk ebédre is tojásételt, pörköltet, buggyantott tojást.

7. Zabpehely

Jó E- és B-vitamin forrás, káliumot és cinket is tartalmaz.
Reggelire adjunk zabpelyhet, mert egész délelőttre ellátja az agyat energiával.

6. Teljes kiőrlésű gabona

Az agynak folyamatosan glükózra van szüksége, amit a teljes kiőrlésű gabonában megtalálhatunk.
A müzli és kása mellett a tészta és a kenyér is készüljön teljes kiőrlésű lisztből.

5. Tej és joghurt

A tejtermékek fehérjét és B- és D-vitamint is tartalmaznak, melyek az idegrendszer fejlődéséhez elengedhetetlen tápanyagok. A gyerekeknek és a serdülőknek D-vitaminból egyes kutatások szerint az ajánlott napi mennyiség tízszerese szükséges.
Adjunk minél több és változatosabb tejterméket a gyermeknek, zsírszegény tejjel, valamint kalciummal és D-vitaminnal dúsított, gyümölcslével ízesített zabpelyhet.

8. Mogyoróvaj

Kiváló E-vitaminforrás, védi az idegsejtek membránját, ezen kívül B6 vitamint is tartalmaz, ami elősegíti, hogy az idegrendszer el tudja égetni a glükózt.
Adjunk fel mogyoróvajas szendvicset banánnal, vagy a gyerek kedvenc salátájára szórjunk néhány szem földimogyorót.

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

 

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top