Az oldalsó csípőfájdalom - Arthuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Oldalsó Csípőfájdalom

Az oldalsó csípőfájdalom

Csípőfájdalom

A csípőfájdalom gyakori mozgásszervi panasz. A külső csípőfájdalom általában otthon is kezelhető, de bizonyos esetekben orvosi beavatkozás is szükségessé válhat.

Vessünk egy pillantást a külső csípőfájdalom gyakori okaira, a kezelési lehetőségekre, és arra, hogy mikor keressünk azonnali orvosi segítséget.

Oldalsó csípőfájdalom okai

A csípő belső oldalán, vagy a lágyéki részen jelentkező fájdalom gyakran magára a csípőízület problémáira utal.

A csípő külső oldalán jelentkező fájdalom tipikusan az ízületet körülvevő lágyrészek (szalagok, inak, izmok) problémáiból adódik, ez az oldalsó csípőfájdalom.

Sokféle elváltozás okozhat külső csípőfájdalmat, köztük az íngyulladás és a bursitis (nyáktömlő-gyulladás).

Bursitis

A bursák pici, folyadékkal teli zsákok, amelyeknek súrlódást csökkentő szerepe van a lágyrészek és a csontok között. Előfordulhat, hogy a bursák begyulladnak.

A nagytompor nyáktömlőjének gyulladása a nagytompor felett található bursa gyulladását jelenti. A gyulladás helyén, és tipikusan a comb külső részén jelentkezik a fájdalom.

Elsődleges kezelési lehetőségek

 • Vényköteles vagy vény nélküli nem szteroid fájdalom és gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAIDs)
 • Kortikoszteroid injekció
 • Fizioterápia
 • Segédeszközök használata (mankó, járóbot)
 • Műtétre ritkán van szükség

Íngyulladás

Előfordulhat, hogy az izmokat és csontokat összekötő inak irritálttá és gyulladttá válnak. Ez a tendonitis (íngyulladás).

A külső csípőt érintő íngyulladás általában a középső farizom (gluteus medius) szakadásának következménye. A középső farizom a körülveszi a csípőt, a fenék területéről a nagytomporig húzódik, működésével oldalra emeli a lábat.

Sérülés, elhasználódás, vagy akár mindkét tényező hozzájárulhat a középső farizom inának szakadásához. Az ínszakadást a csípő külső oldalán jelentkező gyengeség és fájdalom jellemzi. Általános kezelése:

 • RICE módszer (pihentetés, jegelés, kompresszió, felpolcolás)
 • Vényköteles vagy vény nélküli nem szteroid fájdalom és gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAIDs)
 • Gyógytorna (csípőtől térdig futó iliotibiális szalag nyújtása, középső farizom erősítése)
 • Kortizon injekció
 • Műtét

Mikor keressük fel orvosunkat?

Amennyiben otthonunkban vény nélküli fájdalom és gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, pihentetéssel és jegeléssel kezeltük a fájdalmat, de:

 • A fájdalom egy hét alatt sem csökken
 • A fájdalom kétoldali
 • Láz vagy kiütés kíséri a fájdalmat

Mikor keressünk sürgős orvosi segítséget?

A külső csípőfájdalom bizonyos körülmények között azonnali orvosi ellátást igényel. Ezek a következők:

 • Intenzív fájdalom
 • A csípőt vagy az alsóvégtagot nem tudjuk mozgatni
 • Nem tudunk súlyt vinni a csípőnkre
 • A csípőfájdalmat sérülés, baleset vagy esés váltotta ki
 • A csípő deformitása látható

Amit érdemes megjegyezni

A csípőfájdalom gyakori, és számos kiváltó oka lehet. A csípő külső részén jelentkező fájdalom általában nem ízületi probléma, hanem az ízületet körülvevő lágyrészekből származik. Erre jó példa az íngyulladás vagy a bursitis.

Amennyiben mérsékelt csípőfájdalommal küzdünk, akkor otthon is tehetünk lépéseket a fájdalom enyhítésére vény nélküli fájdalomcsillapító gyógyszerek és a ’RICE’ módszer alkalmazásával.

Abban az esetben, ha a fájdalom intenzitása nő vagy a fájdalom egy hétnél tovább fennáll, keressünk orvosi segítséget. Minél hamarabb sikerül diagnosztizálni a problémát, annál hamarabb megkezdhető a személyre szabott, célzott terápia.

Gyógytorna kezelés

A gyógytorna kezelés a csípőízületi fájdalomnak fontos terápiás módszere, szinte minden esetben itt végződik a kezelés. A fájdalom okának megszüntetéséhez ugyanis gyógytornára és gyógytornászra van szükség.

Otthoni megoldások – gerinctorna ajánló

Egyéni gyógytorna anélkül, hogy rendelőnkbe kellene jönniehttps://www.gerincgyogyitas.hu/online-gyogytorna-vizsgalat-kezeles/

Gerinctorna videók, DVD-k, gyakorlatokhttps://onlinegyogytorna.com/termekkategoria/otthoni-gerinctorna/

Étrendkiegészítőkhttps://onlinegyogytorna.com/termekkategoria/etrendkiegeszito

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Tel: 06-30-190-7315

Kiegészítő kezelési lehetőségek

Lágylézer (soft lézer) kezelés

soft lézer terápia pozitív hatásai

A lágylézer alkalmazása számos hatást generál a kezelt szöveteken:

1. növeli a véráramlást: a kapillárisok és artériák tágítása;

2. biostimuláció: szövet-regeneráció, proteinszintézis stimulációja, ATP előállítás stimulációja, fibroblast mitózis stimulációja, kollagén és elasztin növelése;

3. gyulladáscsökkentő hatás;

4. anti-ödéma hatás, a nyirokrendszer stimulációjával;

5. fájdalomcsillapító hatás: az idegvégződések érzékelési küszöbének növelése.

Ultrahang terápia

Az ultrahangterápia hatásmechanizmusa

Az ultrahang sugár hatására a sejtek rezegni kezdenek, mely a szövetekben mikromasszázst eredményez. A rezgés mechanikai energiája hőenergiává alakul, mely a szövetek mélyén felmelegedést okoz. Ennek következtében az adott terület keringése, oxigén ellátása fokozódik, ami izom-, heglazítófájdalomcsillapítóhatású, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatokat.

 • Keringés fokozása, anyagcsere javítása
 • Ödéma felszívódásának segítése
 • Hegszövet fellazítása
 • Izomlazítás
 • Fájdalomcsökkentés

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Hogyan működik az online gyógytorna?

Gyógytornászaink segítségével lehetőséget biztosítunk a gyógyulásra akár otthonából is. Az online videóhívás során lehetőség nyílik az alapos vizsgálatra, mivel a gyógytornász a különböző mozgásszervi problémákat videón keresztül is megfigyelheti. A kezelésre ugyanígy van mód, kivéve azokat az eseteket, aminken a gyógyítása kizárólag manuálterápiás fogásokkal lehetséges (pl. állkapocs ízületi manuálterápiás kezelés).

A kontroll online gyógytorna kezelés célja a terápiával való haladás és a páciens visszajelzései alapján szükség esetén a terápia módosítása.

Abban az esetben, ha a páciens visszajelzése alapján az állapota javul, új, összetettebb, intenzívebb gyakorlatokra kerülhet sor. Ezeket minden esetben az online kezelés során betanítja, elmagyarázza a gyógytornász.

Sikeres terápia esetén hetente-kéthetente egy alkalom online gyógytorna kezelésre van szükség, otthon azonban minden nap gyakorolni kell. A teljes terápia általában 6-12 hétig tart.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu

Forrás: Healthline.com

Arthuman Központ

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna alap lépések

10 gerinctorna alap lépés az otthoni tornához 

streching torna

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna