skip to Main Content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

A D-vitamin vajon megvéd a náthától?

A D-vitamin vajon megvéd a náthától?A D-vitamin kiegészítőkről készült legújabb kutatás szerint a vitamin nem segít távol tartani a náthát a normális D-vitamin szinttel rendelkező, máskülönben egészséges emberekben.

„Az egészséges felnőttek körében a D-vitamin nem előzi meg a megfázást, és nem csökkenti a súlyosságát” – számolt be minderről a tanulmány szerzője, Dr. David Murdoch, az Otago Egyetem professzora. „Jelenleg nem létezik olyan étrend-kiegészítő, amely bizonyítottan megelőzné a náthát. A miénkhez hasonló alapos kutatásokra van szükség ahhoz, hogy valós állításokat lehessen megfogalmazni bármilyen étrend-kiegészítő náthaellenes hatásairól.”

A D-vitamin segíti az immunrendszer megfelelő működését, és több megfigyeléses vizsgálat is kimutatta, hogy a vitamin magas szintjével rendelkező emberek ritkábban fáznak meg. A náthát más néven felső légúti megbetegedésként említik.

Maradnak a hagyományos módszerek

Az elmélet tesztelése érdekében Murdoch és munkatársai 300 egészséges felnőttet kértek fel kísérletükhöz, akik a kutatás elején mind normális D-vitamin szinttel rendelkeztek. A csoport fele véletlenszerű elosztásban szájon át szedhető D-vitamint szedett, a másik fele pedig placebo tablettát kapott. Az első csoport az első két hónapban havonta 200 000 nemzetközi egység D-vitamint kapott, majd a további 18 hónapban havonta 100 000-ret.

Az eredmények szerint nem volt statisztikailag jelentős eltérés a csoportok között a nátha gyakoriságát illetően. A D-vitamint szedők a kutatási időszakban 3,7 nátha jutott egy személyre, a placebo csoportban pedig 3,8. Linder szerint a legjobb tanács nátha ellen továbbra is az, amit már mindenki jól ismer: tartsunk távolságot azoktól, akik sokat tüsszögnek, ha pedig mi magunk tüsszögünk, tegyük azt zsebkendőbe vagy az ingujjunkba, hogy ne terjesszük a kórokozókat.

Fontos a gyakori szappanos kézmosás is. Tegyünk meg mindent egészségünk megőrzéséért is, vagyis étkezzünk egészségesen és kiegyensúlyozottan, mozogjunk rendszeresen, ne dohányozzunk, és pihenjünk eleget. A szakértő mégis úgy véli, hogy még ezen óvintézkedések ellenére is mindenki átlagosan három-négy alkalommal náthásodik be évente, és ezek a betegségek egyenként körülbelül 12 napig tartanak. (Forrás: Medipress)

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

 

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top