A D-vitamin vajon megvéd a náthától? - ArtHuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

A D-vitamin vajon megvéd a náthától?

A D-vitamin vajon megvéd a náthától?A D-vitamin kiegészítőkről készült legújabb kutatás szerint a vitamin nem segít távol tartani a náthát a normális D-vitamin szinttel rendelkező, máskülönben egészséges emberekben.

„Az egészséges felnőttek körében a D-vitamin nem előzi meg a megfázást, és nem csökkenti a súlyosságát” – számolt be minderről a tanulmány szerzője, Dr. David Murdoch, az Otago Egyetem professzora. „Jelenleg nem létezik olyan étrend-kiegészítő, amely bizonyítottan megelőzné a náthát. A miénkhez hasonló alapos kutatásokra van szükség ahhoz, hogy valós állításokat lehessen megfogalmazni bármilyen étrend-kiegészítő náthaellenes hatásairól.”

A D-vitamin segíti az immunrendszer megfelelő működését, és több megfigyeléses vizsgálat is kimutatta, hogy a vitamin magas szintjével rendelkező emberek ritkábban fáznak meg. A náthát más néven felső légúti megbetegedésként említik.

Maradnak a hagyományos módszerek

Az elmélet tesztelése érdekében Murdoch és munkatársai 300 egészséges felnőttet kértek fel kísérletükhöz, akik a kutatás elején mind normális D-vitamin szinttel rendelkeztek. A csoport fele véletlenszerű elosztásban szájon át szedhető D-vitamint szedett, a másik fele pedig placebo tablettát kapott. Az első csoport az első két hónapban havonta 200 000 nemzetközi egység D-vitamint kapott, majd a további 18 hónapban havonta 100 000-ret.

Az eredmények szerint nem volt statisztikailag jelentős eltérés a csoportok között a nátha gyakoriságát illetően. A D-vitamint szedők a kutatási időszakban 3,7 nátha jutott egy személyre, a placebo csoportban pedig 3,8. Linder szerint a legjobb tanács nátha ellen továbbra is az, amit már mindenki jól ismer: tartsunk távolságot azoktól, akik sokat tüsszögnek, ha pedig mi magunk tüsszögünk, tegyük azt zsebkendőbe vagy az ingujjunkba, hogy ne terjesszük a kórokozókat.

Fontos a gyakori szappanos kézmosás is. Tegyünk meg mindent egészségünk megőrzéséért is, vagyis étkezzünk egészségesen és kiegyensúlyozottan, mozogjunk rendszeresen, ne dohányozzunk, és pihenjünk eleget. A szakértő mégis úgy véli, hogy még ezen óvintézkedések ellenére is mindenki átlagosan három-négy alkalommal náthásodik be évente, és ezek a betegségek egyenként körülbelül 12 napig tartanak. (Forrás: Medipress)

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

 

dr Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna