Mértékletes ivás segíthet reumatikus fájdalmakban? - ArtHuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Alkohol

Mértékletes ivás segíthet a reumatikus fájdalmakban?

alkoholGyakran hallunk, olvasunk az alkohol káros hatásairól, de fontos gondolat, hogy ne csak arra figyeljünk, mit fogyasztunk, hanem arra is, hogy mennyit. A mértékletesség és változatosság az élet sok területén válik hasznunkra! Reumatikus fájdalmak esetén is erre a meglepő következtetésre jutottak kutatók!


A mértékletes ivás csökkenti a nőknél a reumás ízületi gyulladás kockázatát. Tíz éven át fogyasztva heti legalább három pohár alkoholos ital megfelezheti a nőknél a reumás ízületi gyulladás kialakulásának kockázatát – állapították meg több tízezer nő vizsgálatával svéd kutatók. A British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban közzétett eredmények újabb bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy a mértékletes alkoholfogyasztásnak egészségügyi előnyei lehetnek. A reumás ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) autoimmun betegség, amely akkor alakul ki, amikor a test tévedésből saját ízületeit és szöveteit támadja meg. A betegség jóval nagyobb arányban jelentkezik a nőknél, mint a férfiaknál. Közrejátszanak benne örökletes tényezők, de környezeti okok is növelik kockázatát, ilyen például a dohányzás. Tanulmányukba 34 ezer svéd nőt vontak be, akik 1914 és 1948 között születtek. A kutatók 1987-ben és 1997-ben, két alkalommal gyűjtöttek adatokat a nők életmódjáról, benne alkoholfogyasztásukról, étrendjükről, dohányzási szokásaikról, fizikai aktivitásukról, végzettségükről és családi előtörténetükről. Ezt követően még hét éven keresztül követték nyomon egészségi állapotukat. Ebben az időben a 34 ezer nő közül kétszáznál alakult ki reumás ízületi gyulladás. Az elemzésből kiderült, hogy azoknál, akik mindkét felmérés időpontjában hetente legalább három adag alkoholos italt ittak, 52 százalékkal ritkábban jelent meg a betegség azokhoz képest, akik nem ittak alkoholt. A kapcsolat attól függetlenül állt fenn, hogy milyen típusú alkoholt ittak a nők. A tanulmányban egy adag alkoholos italnak számított egy korsó sör, másfél deciliter bor vagy fél deci tömény. Fontos, hogy a tanulmány nem ok-okozati összefüggést igazolt, hanem kapcsolatot állapított meg. A kutatók feltételezik, hogy az alkohol a gyulladásos folyamatban szerepet játszó fehérjék termelődését csökkentik, de a pontos ok még tisztázatlan – írta a HealthDay című ismeretterjesztő portál.

(Forrás: http://news.yahoo.com/moderate-drinking-may-cut-womens-odds-rheumatoid-arthritis-231017499.html).

dr Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 2 hozzászólás érkezett

  1. Kb.8 éve százalékoltak le fibromiralgia+ poliarthritis+különféle "ózisokkal".Ha " csak" az izületeim fájnának, beletörődnék, de olyan fokú csontfájdalmaim vannak, amin semminemű fájdalomcsillapító NEM segít! 8 év alatt nagy harcok árán eljutottam a csontszcintigráfiáig is. Izotópdúsító gócokat találtak, és az izületekben gyulladásos degeneratív folyamatot valószínűsítettek. Másik reumatológus NEM észlelte ezt a leletet. AP pakolást, Diclofanacot írt fel.Csodálkoznak, hogy orvostól-orvosig járok a fájdalmaim enyhítése céljából. Egy marék tramadolor sem csökkenti a fájdalmaimat! Azt tapasztalom, hogy a TB által támogatott betegeket " lepöccentik" magukról az orvosok!!! Kérdezem: Van olyan orvos, aki SEGÍT  a reumás betegein?…és HOL találom? Kétségbeesve várom a választ! ( Régen infúziós fájdalom- feltöltés, mágnes– ágy is létezett! Mennyi pénz kell hozzá, és hol van, ha még létezik?- esetleg Gyógycentrum, vagy Szanatórium?)Hogyan lehet ezeket elérni?????

    1. Sajnos az állami egészségüggyel kapcsolatban nem tudok véleményt mondani… Talán annyit említek meg, hogy a mai orvostudomány nagy előnye, a szakosodás egyben a hátránya is. A tünetek egy részét nézik az orvosok, ami profilba vág és az egész ember háttérbe szorul. Nagyfokú fájdalommal nyilván nehéz mozgásterápiában gondolkodni. Amennyiben mégsincs gyulladás (mert ha jól értem, csak valószínűsítik), akkor szakemberrel megérne egy próbát. Sajnos állami keretek között ez sem olyan egyszerű. Ha mondjuk 20 perc jut egy páciensre, a hatékonyság nem az igazi. Arról már nem is beszélek, hogy olyan gyógytornász tud esetleg segíteni, akinek ízületi problémákban is van jártassága. Nálunk Mucsi Editet javasoljuk ilyen problémás esetekben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna