Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

A memóriaromlás és az egészségtelen étrend összefügghet

A memória kiváló működése minden ember számára fontos. Fiatal korban a tanulás miatt, később, a kor előrehaladtával pedig már az életminőség miatt is. Memóriánk működése befolyásolható! A memória romlása és az egészségtelen étrend összefügghet – állapította meg állatkísérletei során egy ausztrál kutatócsoport.

Az Új-dél-walesi Egyetem kutatói magas cukor- és zsírtartalmú táplálékkal etették patkányok egy csoportját, majd összehasonlították teljesítményüket az egészséges étrenden tartott rágcsálókéval – idézte az abc.net ausztrál hírportál a Brain, Behaviour and Immunity című szaklapban megjelent tanulmányt.

JELENTKEZÉS

Jelentkezés Gyógytornára / Vizsgálatra

Foglaljon időpontot Online naptárunkban szakemberünkhöz!

Már hat nap után károsodott az egészségtelenül étkező állatok memóriája – közölte Margaret Morris, a kutatás vezetője. “Meglepődtünk, milyen gyorsan hanyatlani kezdett az állatok emlékezőtehetsége: a térbeli memóriafeladatot már hat nap elteltével gyengébben teljesítették” – tette hozzá.
A tudósok azt is megfigyelték, hogy az alacsony tápértékű, kalóriadús ételeket fogyasztó patkányok agyának hippokampuszában – az emlékek kialakításában és tárolásában résztvevő területen – gyulladás lépett fel.

A vezető kutató elmondta: kicsit korai, hogy az ok-okozati összefüggést megállapítsák, ám úgy vélik, a gyulladásos elváltozás fontos lehet a gondolkodási képességek hanyatlása szempontjából.

Hozzátette, az emlékezet romlása már jóval azelőtt nyilvánvalóvá vált, hogy az állatokon bármilyen testi tünetet tapasztaltak volna. A patkányok hat nap alatt természetesen nem híztak el, tehát az észbeli képességek már a súlyváltozás előtt romlani kezdtek.
Elmondta: az eredményeket nem könnyű az emberre vonatkoztatni. Egy olyan vizsgálatról azonban tudnak, amelynek során önkéntesek öt napig ettek “junk food”-ot, azaz értéktelen ételeket, ezután gyengültek az agyi végrehajtó funkcióik: például romlott a reakcióidejük.
Manny Noakes, az ausztrál Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatószervezet (CSIRO) vezető táplálkozáskutatója rámutatott, a kutatás eredményei különösen az öregedéssel járó emlékezetromlás szempontjából fontosak. Ha további kutatások igazolják, hogy az étrend összefügg a memória állapotával, az nagyon erősen befolyásolhatja, mennyire hajlandó az ember változtatni a táplálkozási szokásain.
“Biztos vagyok abban, hogy mindannyian nagyon szívesen térnénk át olyan étrendre, amely segít megőrizni a memóriánkat” – hangsúlyozta a kutató. (http://www.abc.net.au/news/2013-12-17/nsw-study-links-junk-food-to-memory-loss/5160860) . (Forrás: MTI)

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

This Post Has One Comment

  1. A cikkben ugyan szerepel a cukor és a zsír, mint ellensége az egészségnek, de semmi más olyan információt nem tartalmaz, amely útmutatást adna az egészséges táplálékokról. Nem vagyok szakértője a kémiának és a biológiának se, de azt tudom, hogy nagyapám-nagymamám igen sok maguk nevelte disznót megettek. A saját készítésű szalonnával és zsírral egyetemben. Nem voltak növényi olajok, mindent zsírral főztek és az ő korosztályuk igen szép kort ért meg erőben egészségben. A cukor nem finomított volt akkoriban hanem szép nagyszemcséjű kristály , sőt tömbökben érkezett az üzletekbe és szét kellett törni, vagy nagy szákokból mérték a vevőknek. Jó volt a memóriájuk és erősek, pirospozsgások voltak. Természetesen mentek az erdőre, mezőre és a szedret, szamócát, csipkét is begyűjtötték. Mindezekből azt gondolom, hogy nem mindegy milyen minőségű cukrot és zsiradékot fogyasztunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top