A memóriaromlás és az egészségtelen étrend összefügghet - Arthuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

A memóriaromlás és az egészségtelen étrend összefügghet

A memória kiváló működése minden ember számára fontos. Fiatal korban a tanulás miatt, később, a kor előrehaladtával pedig már az életminőség miatt is. Memóriánk működése befolyásolható! A memória romlása és az egészségtelen étrend összefügghet – állapította meg állatkísérletei során egy ausztrál kutatócsoport.

Az Új-dél-walesi Egyetem kutatói magas cukor- és zsírtartalmú táplálékkal etették patkányok egy csoportját, majd összehasonlították teljesítményüket az egészséges étrenden tartott rágcsálókéval – idézte az abc.net ausztrál hírportál a Brain, Behaviour and Immunity című szaklapban megjelent tanulmányt.

Már hat nap után károsodott az egészségtelenül étkező állatok memóriája – közölte Margaret Morris, a kutatás vezetője. “Meglepődtünk, milyen gyorsan hanyatlani kezdett az állatok emlékezőtehetsége: a térbeli memóriafeladatot már hat nap elteltével gyengébben teljesítették” – tette hozzá.
A tudósok azt is megfigyelték, hogy az alacsony tápértékű, kalóriadús ételeket fogyasztó patkányok agyának hippokampuszában – az emlékek kialakításában és tárolásában résztvevő területen – gyulladás lépett fel.

A vezető kutató elmondta: kicsit korai, hogy az ok-okozati összefüggést megállapítsák, ám úgy vélik, a gyulladásos elváltozás fontos lehet a gondolkodási képességek hanyatlása szempontjából.

Hozzátette, az emlékezet romlása már jóval azelőtt nyilvánvalóvá vált, hogy az állatokon bármilyen testi tünetet tapasztaltak volna. A patkányok hat nap alatt természetesen nem híztak el, tehát az észbeli képességek már a súlyváltozás előtt romlani kezdtek.
Elmondta: az eredményeket nem könnyű az emberre vonatkoztatni. Egy olyan vizsgálatról azonban tudnak, amelynek során önkéntesek öt napig ettek “junk food”-ot, azaz értéktelen ételeket, ezután gyengültek az agyi végrehajtó funkcióik: például romlott a reakcióidejük.
Manny Noakes, az ausztrál Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatószervezet (CSIRO) vezető táplálkozáskutatója rámutatott, a kutatás eredményei különösen az öregedéssel járó emlékezetromlás szempontjából fontosak. Ha további kutatások igazolják, hogy az étrend összefügg a memória állapotával, az nagyon erősen befolyásolhatja, mennyire hajlandó az ember változtatni a táplálkozási szokásain.
“Biztos vagyok abban, hogy mindannyian nagyon szívesen térnénk át olyan étrendre, amely segít megőrizni a memóriánkat” – hangsúlyozta a kutató. (http://www.abc.net.au/news/2013-12-17/nsw-study-links-junk-food-to-memory-loss/5160860) . (Forrás: MTI)

Arthuman Központ

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

This Post Has One Comment

  1. A cikkben ugyan szerepel a cukor és a zsír, mint ellensége az egészségnek, de semmi más olyan információt nem tartalmaz, amely útmutatást adna az egészséges táplálékokról. Nem vagyok szakértője a kémiának és a biológiának se, de azt tudom, hogy nagyapám-nagymamám igen sok maguk nevelte disznót megettek. A saját készítésű szalonnával és zsírral egyetemben. Nem voltak növényi olajok, mindent zsírral főztek és az ő korosztályuk igen szép kort ért meg erőben egészségben. A cukor nem finomított volt akkoriban hanem szép nagyszemcséjű kristály , sőt tömbökben érkezett az üzletekbe és szét kellett törni, vagy nagy szákokból mérték a vevőknek. Jó volt a memóriájuk és erősek, pirospozsgások voltak. Természetesen mentek az erdőre, mezőre és a szedret, szamócát, csipkét is begyűjtötték. Mindezekből azt gondolom, hogy nem mindegy milyen minőségű cukrot és zsiradékot fogyasztunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna