A mediterrán étrend csökkenti a szívkockázatot - Arthuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Mediterrán étrend

A mediterrán étrend csökkenti a szívkockázatot

mediterrán étrendJelentősen, hozzávetőleg 30 százalékkal csökkenhet az akut szív- és érrendszeri betegségek kockázata az erre hajlamos embereknél, ha hosszabb ideig mediterrán étrendet követnek – derült ki spanyol tudósok átfogó vizsgálatából.

A Ramon Estruch vezetésével dolgozó szakemberek 7447 fő bevonásával vizsgálták a mediterrán étrendnek az akut szív- és érrendszeri betegségekre gyakorolt hatását. A kutatás résztvevőinek egészségét csaknem öt éven át követték nyomon – derült ki a New England Journal of Medicine nevű tekintélyes folyóiratban megjelent tanulmányukból.

Az alanyok életkora 55 és 80 év között mozgott, a résztvevők 57 százaléka volt nő, és dokumentáltan senki sem szenvedett szív- és érrendszeri betegségtől, de mindenkinél nagy volt a kockázat. Vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedtek, vagy legalább három volt jelen az alábbi rizikófaktorokból: dohányzás, magas vérnyomás, magas rossz (LDL) koleszterinszint, alacsony jó (HDL) koleszterinszint, túlsúly és a családtagok körében szív- és érrendszeri “esemény” miatti korai halálozás.

A résztvevőket három csoportra osztották, a kontrollcsoportban lévők továbbra is ugyanúgy étkeztek, mint előzőleg, a másik két csoport pedig a mediterrán étrend két különböző változatában részesült. Utóbbiak tehát sok zöldséget és gyümölcsöt kaptak, halat és szárnyast azonban csak visszafogott mennyiségben, a tejről és a tejtermékekről pedig szinte teljesen lemondtak, csakúgy mint a vörös húsról. Az egyik csoport sok hidegen sajtolt olívaolajat vett magához, a másik ezen túl sok magvat is.

Az eredmények csaknem öt év múltán azt mutatták, hogy az “olívaolaj-csoportban” 30, a “magvas” csoportban pedig 28 százalékkal volt kevesebb az akut szív- és érrendszeri betegségek – például az infarktus – miatti orvosi esetek száma. A vizsgálat időtartama alatt összesen 288-an betegedtek vagy haltak meg.

A szív- és érrendszeri megbetegedésekre hajlamos embereknél tehát a mediterrán diéta csökkenti a kockázatot – összegeztek a spanyol szakemberek. (Forrás: MTI)

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

ArtHuman

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna