A depresszió sejtszinten gyorsítja az öregedést - Arthuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
A Depresszió Sejtszinten Gyorsítja Az öregedést

A depresszió sejtszinten gyorsítja az öregedést

A depresszió sejtszinten gyorsítja az öregedéstAz öregedés és a depresszió összefügghet? A depresszió korunk betegségének is nevezhető, nagy számú embert érint. Szinte mindenkinek lehet olyan ismerőse, aki depresszióban szeved, ezért figyeljünk oda a felismerésre és a lehetséges hatásokra! A depresszió sejtszinten gyorsítja fel az öregedést – mutatta ki holland és amerikai tudósok nagy létszámú résztvevővel végzett kutatása.

Laboratóriumi tesztek során a korábban vagy jelenleg is súlyosan depressziós betegek sejtjei idősebbnek bizonyultak. A sejtöregedés látható jelét, a sejt telomernek nevezett részének megrövidülését nem lehetett más okokkal – például a dohányzással – megmagyarázni.
A szakértők azt már tudták, hogy a súlyosan depresszió
s betegeknél nagyobb az életkorhoz köthető betegségek, a rák, a diabétesz, az elhízás és a szívproblémák kockázata, ez pedig részben az egészségtelen életmód – alkoholfogyasztás és mozgáshiány – számlájára írható. A tudósok azonban arra gyanakodtak, hogy a depresszió is szerepet játszhat a sejtöregedésben – idézi a BBC hírszolgálata a Molecular Psychiatry című tudományos lapban megjelent tanulmányt.
A feltételezés igazolására Josine Verhoeven, az Amszterdami Egyetem orvosi karának kutatója és amerikai kollégái 2407 önkéntes résztvevőt vizsgáltak meg. Egyharmaduk korábban súlyos 
depressziótól szenvedett, a többieket sosem érintette a betegség.
Az önkéntesektől vérmintát vettek, hogy megkeressék benne a sejtöregedés jeleit. A telomer a DNS-t "becsomagoló" makromolekula, a kromoszóma végén helyezkedik el, feladata a létfontosságú genetikai kódok védelme a nem kívánt változásoktól. A sejtosztódással a telomerek egyre rövidebbek lesznek, így hosszúságuk mérése a sejtöregedés értékelésének egy módja.
depresszión átesett emberek telomerje sokkal rövidebb volt, mint azoké, akik sosem élték át a betegséget. A különbség akkor is egyértelmű volt, amikor figyelembe vették a vizsgálat résztvevőinek eltérő életmódját: a súlyos alkoholfogyasztást és a dohányzást is.
Mi több, a legsúlyosabb, krónikus 
depresszióban szenvedő résztvevők telomerje volt a legrövidebb. Verhoeven és kutató kollégái úgy vélik, hogy a telomerek a szervezetnek a depresszió okozta stresszre adott válasza miatt rövidültek meg.
A kutatók elmondták: ez a nagyléptékű kutatás meggyőzően bizonyítja, hogy a 
depresszió, különösen annak súlyos formája a szervezet sok évnyi biológiai öregedésével hozható összefüggésbe.
Az azonban egyelőre nem világos, ártalmas-e, illetve visszafordítható-e ez az öregedési folyamat. (Forrás: MTI)     (http://www.bbc.co.uk/news/health-24897247)

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

ArtHuman

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna