Milyen okai lehetnek a kézzsibbadásnak? (19. rész) - Arthuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Milyen okai lehetnek a kézzsibbadásnak?

A zsibbadás olyan érzés, mintha a bőrt sok apró tűvel szurkálnák vagy hangyák szaladgálnának a bőr alatt, de csiklandozó érzéshez is hasonlíthat. Leggyakrabban a végtagok zsibbadása fordul elő, de nem kizárólagosan.

A zsibbadás nem tűnik “súlyos” tünetnek, viszont nagyon fontos, hogy a látszólag minden ok nélkül kialakuló bizsergést ne bagatellizáljuk, mivel a tünet akár komoly betegség kialakulását is jelezheti. A zsibbadás lehet pszichés eredetű is, de ebben az esetben is ki kell vizsgálni a problémát.

Nézzük, milyen okai lehetnek a kézzsibbadásnak?

– cukorbetegség, anyagcserezavar
– kéztőalagút-szindróma
– porckorongsérv
– idegbecsípődéssel járó mozgásszervi betegség
– fertőzés
– gyógyszer mellékhatása
– vitaminhiány
– súlyosabb neurológiai panasz
– keringészavar
– daganatos megbetegedés
– sclerosis multiplex
– Parkinson-kór

Hogyan lehet kezelni a kézzsibbadást?

A végtagzsibbadást nagyszámú megbetegedés okozhatja, ezért a kivizsgálása szintén nagyon egyéni: az adott beteg életkorától, korábbi és meglévő betegségeitől, az azokra szedett gyógyszerektől és a zsibbadás mellett jelentkező egyéb tünetektől függ.

A kezelést mindig a tünetek súlyossága határozza meg, kezdetben javulást hozhat a nyugalomba helyezés, hűtés, gyulladáscsökkentő gyógyszerek és kenőcsök használata. Ha az állapot a konzervatív kezelésre nem javul, akkor műtéti beavatkozás is szükséges lehet. Diagnózist követően mozgásszervi elváltozás esetén hatékony megoldás az egyéni, személyre szabott gyógytorna.

Ha tetszenek anyagaink, akkor ezek is édekelhetik:
Back To Top