skip to Main Content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitvatartás H-P 8-20
Tipikus Téli étel A Bab. Miért érdemes Fogyasztani?

Tipikus téli étel a bab. Miért érdemes fogyasztani?

Tipikus téli étel a bab. Miért érdemes fogyasztani?Valamennyiünk kedvenc recept-könyvében, füzetében van legalább egy recept, aminek legfontosabb alapanyaga a száraz bab. Ismerünk babot tartalmazó ételeket, elméletben tudjuk is, hogy hasznos tápanyagokat tartalmaz, mégis a valóságban legtöbben egyre ritkábban főznek ilyen ételeket. Nem tartjuk eléggé "trendinek"? Pedig különösen télen érdemes megfontolni fogyasztását!

A bab eredete

A Peru és Mexikó területéről származó régészeti leletek azt mutatják, hogy a bab kilencezer éve része az emberi kultúrának. Indián kereskedők Dél-, és Közép-Amerika meleg éghajlatú lejtőin is meghonosították, majd innen terjedt Afrikába és Ázsiába. Magyarországra a XVI. században jutott el.

Élettani hatása

A bab fehérjében és rostokban gazdag élelmiszer. Az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés része. A szervezet lassan emészti, a teltségérzet hosszan megmarad. Cukortartalma alacsony: fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.

A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a bab segíthet felvenni a harcot a modern idők betegségeivel: a rákkal, szívrohammal, cukorbetegséggel és az elhízással szemben. A bab csökkenti a koleszterinszintet, és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is. Bab fogyasztásával megőrizhetjük testsúlyunkat is, csökkenti a vércukorszintet, ezáltal segít megelőzni a cukorbetegséget is. Emellett tartalmaz összetett szénhidrátokat, fontos vitaminokat és ásványi anyagokat, és nagyon alacsony a zsír- és nátriumtartalma.

A rákmegelőző hatással kapcsolatban különböző kutatások készültek. A Colorado State University által kibocsátott tanulmánysorozatból kiderül, hogy a rendszeres bab- és burgonyafogyasztással megelőzhető a mellrák. Egy másik kutatás eredményei azt mutatják, hogy a babot hetente négyszer fogyasztók körében a vastagbélrák kialakulásának kockázata is csökken. Az említett tanulmány során azt tapasztalták, hogy a korábban vastagbélrákkal kezelt páciensek esetében 45%-kal csökken a betegség kiújulásának kockázata a bab és egyéb hüvelyesek rendszeres fogyasztása mellett.

Mire figyeljünk a konyhában?

Felhasználás előtt válogassuk és mosssuk át, majd áztassuk 12-15 órán keresztül.

A recept időnként előfőzést ír elő. Erre azért van szükség, hogy a többi hozzávaló ne veszítsen értékéből a bab által igényelt hosszú főzési, puhulási idő miatt.

Fűszerezzük bátran, de figyeljünk arra, hogy a sós, vagy savas jellegű fűszereket csak a főzés végén szabad az ételhez adni, különben a szemek kemények maradnak. Különösen jó erre a kömény, a rozmaring, a fokhagyma, az ánizs, a kurkuma, a citromfű, koriander és persze az ecetről se feledkezzünk meg!

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

 

Arthuman Központ

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top