Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Mit Tehetünk A Téli Depresszió Ellen?

Mit tehetünk a téli depresszió ellen?

Mit tehetünk a téli depresszió ellen?A depresszióra hajlamos embereknél a tünetek bármikor jelentkezhetnek, de télen különösen gyakori a megjelenésük. Az úgynevezett téli depresszió összefügg az évszakkal, illetve a fényviszonyokkal, ilyenkor a nappalok rövidülnek, az éjszaka hosszúra nyúlik, hamarabb sötétedik.

A depresszióra hajlamos emberek egy részét fájdalmasan érinti az évszakok változása. A pontos ok még vitatott, de abban egyetértenek a szakemberek: akik szezonális kedélybetegségtől szenvednek, különösen érzékenyek a fényre, illetve annak hiányára. Alaszkában végzett kutatások alapján úgy tűnik, hogy a depresszióra való hajlam a betegség meghatározója, de a fény hiánya indítja el a tüneteket. Sokaknál már novemberben romlik a kedélyállapot az esős, hideg idő és a fényhiány miatt. A depresszió az egyik leggyakoribb betegségnek számít.  A sötét évszakokban sokan panaszkodnak arra, hogy kevesebbet tudnak teljesíteni és nincs bennük elég energia. A természetes nappali fény hiánya érzelmi zavarokat, sőt szezonális depressziót is okozhat . A betegség attól válik speciálissá, hogy a depresszív tünetek jellemzően a hideg évszak kezdetén jelentkeznek, változó intenzitással vannak jelen a téli hónapokban, s a tavaszi, nyári napsugarak hatására el is múlnak.

A téli depresszió tipikus tünetei közé tartozik a megnövekedett étvágy – fokozottan kívánjuk ilyenkor a csokoládét, a szénhidrátokban gazdag élelmiszereket – és az állandó nappali álmosság, fáradékonyság.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a depresszió kialakulását?

  • Figyeljünk a kiegyensúlyozott étrendre, ami elegendő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Fogyasszon kevesebb cukrot, több Omega-3 zsírsavat
  • Töltsünk több időt a szabadban, természetes fényben. Használjuk ki a derült időt, a napsütéses órákat, sétáljunk, sportoljunk a szabad levegőn!
  • Próbáljunk ki különböző relaxációs technikákat, amelyek a belső feszültséget enyhíthetik. (pl. autogén tréning, jóga).
  • Egyes gyógynövényekből készült tea is jó hatású lehet: orbáncfű, mezei katáng gyökér, csalán, cickafark, zsurló, stb.
  • Kipróbálhatjuk a fényterápiát, ami sok embernél hatásosnak bizonyul.
  • Ápolja tudatosan szociális kapcsolatait, járjon társaságba. Tudatosan keressen olyan tevékenységeket, amikben örömét leli!
  • Figyeljen az élénkebb színek alkalmazására öltözködésében, de akár otthonát is díszítheti színes, kedvcsináló gyertyákkal!

Ha a tünetek súlyosbodnak, forduljunk szakemberhez, aki egyéni állapotfelmérés után különböző terápiás módszereket javasol, amellyel a kellemetlen tünetek csökkenthetők vagy megszüntethetők. A depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek elrendelése orvosi feladat. Enyhébb tünetek esetén pszichológus is segíthet a feldolgozásban és az állapot javításában!

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  


Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top