Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Mit érdemes Tudni A Pszichoszomatikus Betegségekről?

Mit érdemes tudni a pszichoszomatikus betegségekről?

Mit érdemes tudni a pszichoszomatikus betegségekről?A pszichoszomatikus szó a test (görögül szóma) és a lélek (psziché) kölcsönhatására utal. Pszichoszomatikus betegségről akkor beszélhetünk, ha az orvosi vizsgálatok nem találnak szervi elváltozást a tünetek és a panaszok mögött. Egy másik megközelítés szerint minden betegség pszichoszomatikus, ugyanis minden betegség kialakulásában szerepet játszhatnak a biológiai okok mellett pszichés, szociális tényezők is és a betegségeknek lehetnek lelki és társas hatásai is.

Melyek a leggyakrabban előforduló pszichoszomatikus betegségek?

Tipikusan bizonytalan tünetekről van szó, amelyeket nem könnyű diagnosztizálni: leggyakrabban fejfájás és egyéb testfájdalmak, szédülés, émelygés, álmatlanság, magas vérnyomás, egyéb diszkomfort-érzetek stb., de tulajdonképpen bármilyen tünetről szó lehet. Ezek a tünetek hosszabb ideig fennállnak, és eléggé változékonyak.

Nézzük a tipikus pszichoszomatikusnak tekintett betegségeket!

Szív és érrendszeri betegségek (szívinfarktus, magasvérnyomás) a stresszes életmód, a túlterheltség, a dohányzás, a mértéktelen koffein fogyasztás következtében gyakrabban alakulnak ki.

Emésztőrendszeri betegségek (fekélybetegség, bélgyulladás, irritábilis bél szindróma) kialakulásában nagy szerepe van szorongásnak és depressziónak. Az irritábilis bél szindróma esetén kimutatható a betegséget megelőző lelki trauma. Fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedőknél gyakorta figyelhetők meg kényszeres személyiségjegyek, merev gondolkodás, szabályelvűség, tudálékosság.

Légzőrendszer (asthma) Az asztma eredetére irányuló vizsgálatok során gyakran derül fény pszichoszociális tényezőkre, pl. károsodott anya-gyermek kapcsolat.

Bőrbetegségek (ekcéma, viszketés, kiütések, hajhullás). Számos bőrbetegség kialakulásában játszik fontos szerepet lelki tényező. Sokan a pikkelysömör keletkezését i lelki eredetűnek vélik.

Nőgyógyászati betegségek (menstruációs zavarok, szexuális élet zavarai) Közismert, hogy bizonyos pszichiátriai betegségek menstruációs zavarral járnak együtt, pl. anorexia, depresszió. Gyakori, hogy pszichés zavarok alhasi fájdalom formájában nyilvánulnak meg.

Kíváncsi rá, hogyan lehet megnézni, mi áll a betegsége hátterében?

Endokrin betegségek (pajzsmirigy túlműködés) A pajzsmirigy túlműködés hátterében gyakran van jelen az emberi kapcsolatok zavara, pl. a szeretett személy elvesztésétől való félelem.

A kezelés szempontjából szerencsés az lenne, ha nem a páciens döntené el, hogy mi baja van, hanem az elvileg létező ellátórendszer kielégítően működne. Azaz a háziorvos irányítaná el az embereket pszichológushoz, pszichoterapeutához, illetve olyan tájékoztatás lenne, amelynek segítségével jobban tudnának dönteni maguk a betegek is.

Mozgásszervi betegségek esetén is gondolni kell a lelki háttérre. Az okok felkutatása, felgöngyölése nagyban hozzájárul a gyógyuláshoz.

Kíváncsi rá, hogyan lehet megnézni, mi áll a betegsége hátterében?

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top