A gerincferdülés szövődményei - Arthuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Gerincferdülés Szövődményei

A gerincferdülés szövődményei

gerincferdülés szövődményeiA gerincferdülés általában 10-12 éves korban alakul ki, főleg a lányokat érinti. A szülő számára az lehet feltűnő, hogy a gyermeknek aszimmetrikus a tartása. A vállak, lapockák nincsenek egyvonalban. 

Ha nem kezeljük időben a gerincferdülés kezelését, akkor ennek az aszimmetriának a romlása lehet a rövid távú következmény. Emellett még kialakulhat úgynevezett bordapúp, ez a görbület konvex oldalán helyezkedik el. A kialakulásának oka pedig a csigolyák elcsavarodása. A bordapúp létrejötte miatt, aszimmetrikus lesz a mellkas, és ezáltal a tüdő területek nem egyformán lélegződnek át. Ennek a következménye rövid- és hosszútávon is a légző funkció romlása, a légzés kapacitás csökkenése. A törzsizmok a görbület konvex oldalán túlnyúlnak, a konkáv oldalon pedig megrövidülnek és letapadnak. Ez a későbbiekben fájdalmat okozhat, a feszülés miatt. A bordaközti izmok a mellkas aszimmetria miatt az egyik oldalt túlnyúlnak, a másikon rövidülnek. Ezeknek az izmoknak a ki-és belégzésben van szerepük, emiatt a légző mozgás csökkenését okozza a hosszváltozásuk.

A gerincferdülés szövődményei

Hosszú távú következmény lehet, hogy a szívműködés romlik. A bordapúp ellenoldalán a tüdőre nagyobb nyomás hárul, és ezáltal a jobb szívfélnek nagyobb lesz a munkája, ami a szív túlterheléséhez vezethet. A görbület annyira fokozódhat, hogy a mellkas és medence majdnem egymáshoz érhetnek, ilyenkor a belső szervekre is nagyobb nyomás hárul. Mozgásszervi következmény, hogy az egyik alsóvégtagra (főleg csípőre) nagyobb terhelés hárul. Az egyenetlen terhelés miatt hamarabb alakulnak ki a kopásos, degeneratív kórképek. Ennek következménye pedig az esetleges protézis beültetése lehet.

Tehát fontos, hogy időben elkezdjük a gerincferdülés szakszerű kezelését! Gyógytornával, esetleg ennek kiegészítéseként korzett viseléssel. Mind gyermek, mind felnőtt korban fokozottan fontos a gerincferdülés kezelése!

Arthuman Központ

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 5 hozzászólás érkezett

 1. Lumbosacralis gerinc kétirányú és Dittmar felvétel:
  Jobbra konvex dorso-lumbalis scolosis látható.
  Az L.IV. csigolya 6 mm-t előre csúszott. A kiegészítő Dittmar felvételeken lysis nem mutatható ki. Az alsó szakaszon a peremsarkak minimálisan megnyúltak. A kisizületekben közepes fokú arthrosis ábrázolódik. Az S-I részek megtartottak. Gerinctornával, vagy van valami más módszer amivel esetleg visszacsúszhat az eredeti helyére? (elég fájdalmas, néha alig tudok lépni).

  1. Az egyéni gyógytornát tudjuk javasolni a leírtak alapján.

 2. Pedig engem járattak gyógytornára, mégis 40-50 évesen már jöttek a sérvek fájdalom bizonyára alkati dolog is mert anyukámnak is sokizületi gyulladása volt, de neki a végtagokon.

 3. A korzett viselése 50 év felett is javíthat a gerincferdülésen ?

  1. Látni kell, mekkora a gerincferdülés. A tüneteket ebben a korban is jól lehet korrigálni pl. Schroth tornával, de hangsúlyozom, hogy mindezekről személyesen lehet többet mondani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna