skip to Main Content

A gerincferdülés szövődményei

gerincferdülés szövődményeiA gerincferdülés általában 10-12 éves korban alakul ki, főleg a lányokat érinti. A szülő számára az lehet feltűnő, hogy a gyermeknek aszimmetrikus a tartása. A vállak, lapockák nincsenek egyvonalban. 

Ha nem kezeljük időben a gerincferdülés kezelését, akkor ennek az aszimmetriának a romlása lehet a rövid távú következmény. Emellett még kialakulhat úgynevezett bordapúp, ez a görbület konvex oldalán helyezkedik el. A kialakulásának oka pedig a csigolyák elcsavarodása. A bordapúp létrejötte miatt, aszimmetrikus lesz a mellkas, és ezáltal a tüdő területek nem egyformán lélegződnek át. Ennek a következménye rövid- és hosszútávon is a légző funkció romlása, a légzés kapacitás csökkenése. A törzsizmok a görbület konvex oldalán túlnyúlnak, a konkáv oldalon pedig megrövidülnek és letapadnak. Ez a későbbiekben fájdalmat okozhat, a feszülés miatt. A bordaközti izmok a mellkas aszimmetria miatt az egyik oldalt túlnyúlnak, a másikon rövidülnek. Ezeknek az izmoknak a ki-és belégzésben van szerepük, emiatt a légző mozgás csökkenését okozza a hosszváltozásuk.

A gerincferdülés szövődményei

Hosszú távú következmény lehet, hogy a szívműködés romlik. A bordapúp ellenoldalán a tüdőre nagyobb nyomás hárul, és ezáltal a jobb szívfélnek nagyobb lesz a munkája, ami a szív túlterheléséhez vezethet. A görbület annyira fokozódhat, hogy a mellkas és medence majdnem egymáshoz érhetnek, ilyenkor a belső szervekre is nagyobb nyomás hárul. Mozgásszervi következmény, hogy az egyik alsóvégtagra (főleg csípőre) nagyobb terhelés hárul. Az egyenetlen terhelés miatt hamarabb alakulnak ki a kopásos, degeneratív kórképek. Ennek következménye pedig az esetleges protézis beültetése lehet.

Tehát fontos, hogy időben elkezdjük a gerincferdülés szakszerű kezelését! Gyógytornával, esetleg ennek kiegészítéseként korzett viseléssel. Mind gyermek, mind felnőtt korban fokozottan fontos a gerincferdülés kezelése!

A bejegyzéshez 5 hozzászólás érkezett
  1. Lumbosacralis gerinc kétirányú és Dittmar felvétel:
    Jobbra konvex dorso-lumbalis scolosis látható.
    Az L.IV. csigolya 6 mm-t előre csúszott. A kiegészítő Dittmar felvételeken lysis nem mutatható ki. Az alsó szakaszon a peremsarkak minimálisan megnyúltak. A kisizületekben közepes fokú arthrosis ábrázolódik. Az S-I részek megtartottak. Gerinctornával, vagy van valami más módszer amivel esetleg visszacsúszhat az eredeti helyére? (elég fájdalmas, néha alig tudok lépni).

  2. Pedig engem járattak gyógytornára, mégis 40-50 évesen már jöttek a sérvek fájdalom bizonyára alkati dolog is mert anyukámnak is sokizületi gyulladása volt, de neki a végtagokon.

    1. Látni kell, mekkora a gerincferdülés. A tüneteket ebben a korban is jól lehet korrigálni pl. Schroth tornával, de hangsúlyozom, hogy mindezekről személyesen lehet többet mondani.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top