Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Kinek Nem Jó A Koffein?

Kinek nem jó a koffein?

Kinek nem jó a koffein?Ki ne szeretne reggel gőzölgő kávé illatára ébredni? Ha magunknak főzzük a reggeli kávét, első utunk gyakran a konyhába vezet, ahol egy finom, koffein tartalmú itallal indítjuk a napot. A kávénak vannak jótékony hatásai, alacsony vérnyomás esetén hasznos nap-indító, de a kutatások szerint fájdalom ellen is hasznos lehet. Speciális esetekben azonban nem árt óvatosnak lenni, mint ahogy egy aktuális kutatás is mutatja.

Növeli a kisebb súlyú újszülött kockázatát és meghosszabbítja a kihordás idejét a terhesség alatti koffeinfogyasztás – derítették ki svéd kutatók, akik úgy vélik, hogy emiatt módosítani kellene a terhes nők koffeinfogyasztására vonatkozó ajánlásokat.

A Shalgenska Egyetemi Kórház szakemberei tíz éven keresztül 60 ezer terhes nő étkezési szokásait és szülési adatait elemezték a BMC Medicine című orvosi szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban. A koffeinfogyasztás mérésénél figyelembe vették az összes létező forrást: a kávét, a teát, a szénsavas üdítőitalokat, a kakaóalapú élelmet – süteményeket, desszerteket – és a csokoládét is.

Kimutatták, hogy a koffein – származzon bármilyen forrásból – csökkenti az újszülött testsúlyát. Az átlagsúllyal várt újszülötthöz (3,6 kilogramm) képest napi 100 milligramm koffein fogyasztása 21-28 gramm súlycsökkenést eredményez a magzatnál.

Arra az összefüggésre is felfigyeltek a szakemberek, hogy nem csupán a koffein, hanem annak forrása is hatással van a terhességre. Napi 100 milligramm koffein fogyasztása átlagban – függetlenül a származási forrástól – öt órával növeli a terhesség hosszát, ám a kávéfogyasztásból származó koffein még tovább, összesen 8 órával hosszabbítja meg azt.

A tápanyagokkal és az oxigénnel együtt a koffein szabadon áthatol a placentán, ám a fejlődő magzatban nincsenek meg azok az enzimek, amelyek hatástalanításához szükségesek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg napi 300 milligrammban szabja meg a koffeinfogyasztás felső határát a terhes anyák körében, egyes országok még ennél is alacsonyabban, 200 milligrammban, amely körülbelül egy csésze kávénak felel meg.

Bár a kávéfogyasztás szoros kapcsolatban áll a dohányzással, amelyről köztudomású, hogy növeli a koraszülés és a kissúlyú újszülött kockázatát, a tanulmány nem talált összefüggést a koraszüléssel, annál inkább az átlagosnál kisebb súly és a koffeinfogyasztás között. “Ez az összefüggés fennállt akkor is, ha csupán a nem dohányzó anyákat vizsgáltuk” – idézte Verena Sengpielt, a kutatás vezető szerzőjét az EurekAlert tudományos hírportál.

Az átlagosnál kisebb súllyal született csecsemőknél gyakoribbak az egészségi problémák. Mivel a napi 200-300 milligrammnyi koffein harmadával növelheti a kisebb súlyú újszülött kockázatát, ezért a fogyasztására vonatkozó ajánlásokat felül kell vizsgálni – írták a szakemberek tanulmányukban. (Forrás: MTI)

Ha tetszenek anyagaink, akkor ezek is édekelhetik:

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

This Post Has One Comment

 1. Kedves Ildikó! 

  Mindig elolvasom az egészséggel kapcsolatos leveleit, és őszintén hasznosnak tartom. 

  A koffeinnel kapcsolatban azt fűzöm hozzá, hogy nekem is vannak sajátos tapasztalataim. Én izgulós vagyok. Olyankor, ha éjszaka, vagy akár nappal is feszítem a végtagjaimat, izmaimat, akkor nagyon kevés kávét fogyasztva is figyelnem kell a mennyiséget, mert ha átlépek egy határt, akkor a kávé izgató hatása miatt könyebben fáj a hátam, vagy a nyakam, fejem. 

  Tulajdonképpen azt hiszem, kávé érzékeny vagyok, és ezért nagyon kevés kávét iszom, de a kevés is pozitívan hat rám. A kávéból sokszor azért fogyasztunk sokat, mert azt hisszük,  hogy előre visz a feladataink végzésében, azonban ha izgató hatást érünk el vele, akkor akadályozhat is a munkavégzésben. 

  Így az a véleményem, hogy a mannyisére feltétlenül figyelnünk kell. 

   

  Üdvözlettel: 

  Szász Katalin

    

   

   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top