Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Zsuzsa története – porckorongsérv kezelése

Középkorú nő beteg egyre komolyodó nyaki panaszokkal érkezett hozzánk. Folyamatos nyak- és fejfájás kínozta, éjszaka sokat forgolódott, mert nem találta a megfelelő pozíciót, emiatt rosszul aludt, fáradtan ébredt. Korábban több orvosnál megfordult, akik  a nyaki szakaszon 2 helyen is porckorongsérvet diagnosztizáltak, azonnali műtéti indikációval.

Betegünk nem szerette volna az operációnak alávetni magát, így megragadott minden konzervatív lehetőséget. Több szakrendelőbe is eljutott gerinctornára, ahol a  derékfájósokkal együtt vett részt a csoportos tornán, amitől nem hogy kevesebb, de több panasza lett. Ekkor, mint utolsó lehetőség, találta meg az ArtHuman Központot az interneten és az első konzultáció alkalmával megbeszéltük, hogy létezik olyan konzervatív kezelés, ami még segíthet a problémáján, így talán megelőzhető az operáció!

Életmódtanácsokkal láttuk el, a helyes fekvés a helyes ülés-, és tartás is szerepelt a beszélgetésben! Kérdeztük,hogy hallott-e már a McKenzie terápiáról, ami a porckorong sérvesedésére ad megfelelő kezelést, mechanikai hatásával a megfelelő helyre tolva vissza azt! Sajnos páciensünk nem ismerte ezt a kezelési módot, így  megbeszéltük a terápia főbb irányelveit, hogy mivel jár ha elkezdjük, illetve hogy a siker érdekében mindennap foglalkoznia kell a  tornával és önmagával, be kell építenie a Mckenzie terápiát a hétköznapjaiba! Ez persze első hallásra nem hangzik kis feladatnak, de utána gyakorlatban ő is meggyőződött róla, hogy nem kérünk lehetetlent és könnyen el tudta végezni a feladatokat.

Heti rendszerességgel járt hozzánk tornára,  ahol a nyaki szakasz lazításával kimozgatásával foglalkoztunk, leteszteltük a megfelelő mozgást, aminek hatására tünetei enyhültek és amelyeket otthonában naponta többször kellett elvégeznie. Már a második torna alkalmával pozitív élményekről számolt be: csökkentek a fájdalmai a folyamatos fejfájás már csak alkalmanként jelent meg! A terápia ideje alatt szépen múltak a nyaki fájdalmak, a mozgásai könnyebbé váltak, nagyobb mozgásterjedelemben tudta használni a nyakát, kipihenten ébredt. Alkalomról-alkalomra a közérzet és az objektív eredmények is minket igazoltak, mígnem a 10. alkalom után szinte 100%-osan térhetett vissza munkahelyére.

Az otthoni torna mindössze 10-15 percet vett igénybe, amit naponta 4-5-ször kellett megismételnie, az idő előrehaladtával már csak napi 2-3,1-2, végül hetente 2 tornára csökkent az előírt “adag”. Nem volt akkora áldozat, viszont az eredmény szemmel és nyakkal érezhető! 🙂

Ha tetszenek anyagaink, akkor ezek is édekelhetik:
Back To Top