Hogyan szüntethetjük meg a gerincsérv okát? (3. rész) - Arthuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Hogyan szüntethetjük meg a gerincsérv okát?

Érdekli Önt, miért nehéz a porckorongsérv (gerincsérv) okának megszüntetése?

“Mária 43 éves, komoly derékfájása, illetve lábába kisugárzó fájdalma van. Életmódja minimális mozgást és sok irodai munkát, ezzel együtt ülést tartalmaz. Az első kezelésre nehezen mozogva érkezik, ülni már szinte alig tud. Lelkiismeretes, szakértő kezelést követően jobban érzi magát és kap instrukciókat az otthoni feladatait illetően. Türelmetlenül végighallgatja, hogy mit kellene otthon tennie, majd közli, hogy neki erre nincs ideje. Visszajön a második kezelésre, aminek végén ismét állapotjavulás tapasztalható, amit Mária szinte észre sem vesz. Elmondja, neki most már elég a tünetekből, operálják meg! Óvatos megjegyzésre, miszerint nagyon fiatal egy ilyen komoly betegséghez és érdemes lenne a betegség hátterének is utána járni, érkezik a villámgyors válasz. Az ő életében minden rendben van, nincs minek utána járni. Különben is, az ő betegségének biztos, hogy nincs köze semmi máshoz. Inkább operálják meg!”

Igen, ez is egy álláspont és egyik útja a gyógyulásnak. Az a kérdés, hogy mennyire hatásos! Érdemes fontolóra venni, hogy létezik kiújuló gerincsérv (bizonyára Ön is hallott már erről), ami azt jelenti, hogy bizonyos esetekben hiába operálják meg a gerincsérvet, az mégis kiújul, azaz a kiváltó ok nem szűnik meg. Ez az állítás valamennyi sikertelen kezelésre igaz, azaz a kiváltó ok érintetlenül marad.

Gondoljuk el, hogy fáj a fogunk (rettenetes érzés…) és ha már nem bírjuk tovább, beveszünk egy jó erős fájdalomcsillapítót. Ha szerencsénk van és használ, akkor jobban érezzük magunkat. De mi történik, ha elmúlik a fájdalomcsillapító hatása? Bizony visszatér a fogfájás, aminek az okát valahogy meg kell szüntetni. Ugyanez az analógia igaz a porckorongsérvre is. Ideig-óráig jobban érezhetjük magunkat pl. fájdalomcsillapító injekciókkal, gyógyszerekkel, de jól csak akkor leszünk, ha az okot is kezeljük!

Mi szükséges a gerincsérv okának megszüntetéséhez?

  1. Megfelelő szakember
  2. A BETEG

Önmagában a legjobb szakember is tehetetlen, ha a beteg nem akar meggyógyulni. Mit jelent az, hogy nem akar meggyógyulni? Látszólag a legtöbben meg akarnak gyógyulni. Egyik kezelést a másik után próbálják ki, közben azt érzékelik, hogy semmi sem használ. A kezelést végző szakember irányt tud mutatni, viszont a beteg helyett nem tud megtenni olyan lépéseket, amikre neki kell elszánnia magát.

Mit tehet a beteg saját gyógyulása érdekében?

  • Léteznek olyan eszközök, tippek, amik megkönnyítik a mindennapi életet (pl. ülés közben ékpárna használata), ezeket érdemes beszerezni, illetve megfogadni a szakember által adott tanácsokat.
  • Bármennyire is nehéz elfogadni, de a gerincsérv gyógyítása megfelelő mozgásprogram nélkül ritkán hatásos. Erre bizony időt, energiát, anyagi eszközöket kell áldozni, viszont ha már eljutott valaki a komoly tünetek állapotába, ezt a lépést ritkán lehet megspórolni.
  • A gyógyulás érdekében változásra, változtatásra is szükség van. Elképzelhető, hogy életmódunk, életkörülményeink, esetleg a lelkünk változásra szorul. Lehetséges, hogy ülőmunka esetén be kell építeni némi mozgást az életünkbe, talán bizonyos konfliktus- helyzetet kell felszámolni, esetleg párkapcsolatunknak érdemes a mélyére nézni stb. ahhoz, hogy gyógyuljunk.

Miért olyan nehéz meggyógyulni?

A tünetek sok éven keresztül rakódtak egymásra, így azok rendbetétele sem történhet meg egyik pillanatról a másikra. Legyünk türelmesek Önmagunkkal szemben! A változás senkinek sem egyszerű, de szánjuk rá magunkat. Gondoljuk végig, ha mindent ugyanúgy csinálunk mint korábban, mitől születne más végeredmény? Azaz mitől gyógyulnánk meg? Ahhoz hogy ezt elérje, muszáj elindulni a változás útján. Erre Ön is képes!

Ha tetszenek anyagaink, akkor ezek is édekelhetik:
Back To Top