Milyen szakember segíthet a mozgásszervi problémákon? (7. rész) - Arthuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Milyen szakember segíthet a mozgásszervi problémákon?

Bármilyen betegség esetén a gyógyuláshoz 2 fontos lépés szükséges:

1. Diagnózis felállítása

2. Kezleési terv készítése és megvalósítása

A diagnózis felállítása fontos lépés és elsősorban orvosi feladat. Komolyabb tünetek esetén elkerülhetetlen lépés. A betegség, a probléma konkrét megállapításához gyakran eszközökkel végzett vizsgálatok is szükségesek (pl. MR vizsgálat, röntgen felvétel stb.), amik szó szerint rálátást nyújtanak a problémára.

A diagnózis azonban gyakorlatilag információ, a gyógyuláshoz kizárólag kiindulási alap. A megfelelő kezelési mód kiválasztása nélkül vajmi keveset ér. Nem egyszer előfordult már, úgy érkezett hozzánk egy beteg, hogy kezében volt egy magán intézményben borsos áron készített MR eredmény és tanácstalan volt a lépésekkel kapcsolatban.

Mik lehetnek ezek a lépések mozgásszervi tünetek esetén?

Bizonyos elváltozások meglétekor mindenképp orvosi megoldás szükséges (pl. gyógyszerek, infúziós kezelés, operáció stb.).

Nagyon sok esetben ezek viszont vagy nem feltétlenül szükségesek (pl. operció) vagy pedig nem használnak. Ilyenkor a páciens sokszor tanácstalanul áll, hogyan tovább. Sokan nem értik, miért nem ad nekik pl. a reumatológus megfelelő gyakorlatokat (kaptunk már ilyen kérdést….).

Ennek az az oka, hogy a gyógytorna egy külön szakma és az orvosok kis kivételtől eltekintve nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, amikkel a gyógytornászok, gondolunk konkrétan és kizárólag a gyógytornára. Mozgásszervi megbetegedések esetén nagyon gyakran, ha meg akarunk gyógyulni, egyszerűen nem lehet megkerülni a konzervatív kezelést, azaz a gyógytornát. És itt értünk el ahhoz a területhez, amikor az orvos már nem segít.

A gyógytornászok szintén az orvosi egyetemen sajátítják el szaktudásukat, de kifejezetten a mozgató rendszerre szakosodnak, azok elváltozásaira, a kezelési lehetőségekre. A gyógytornáról érdemes tudni, hogy folyamatosan változó kezelési mód. Míg sokaknak a kórházban
néhány percre beugró és alap gyakorlatokat tanító gyógytornász jut eszükbe, ez a szakma sokkal több lehetőséggel bír abban az esetben, ha az időkeretek tágabbak a megszokottnál. Rengeteg új módszer áll rendelkezésre, amit a gyógytornászok szaktanfolyamokon sajátítanak el,
és meghatározott betegségek esetén igen jó hatékonysággal alkalmazzák ezeket.

Képzelje el, milyen ételt tud készíteni a konyhában 10 perc alatt, 30 perc alatt és milyet 60 perc alatt?

Abban az esetben, ha a gyógytornásznak van ideje foglalkozni egyénileg a pácienssel, megtanítani neki a helyes gyakorlatokat, ugyanolyan minőségbeli különbséget tud létrehozni, mint egy szakács akkor, ha 10 perccel szemben 60 perce van egy vacsora összeállítására.

A folyamatba mindezen túl még azt is bele kell számolni, hogy alapos állapotfelmérésre is szükség van a pontos gyógytorna kezelési terv összeállításához.Hogyan tudna ugyanis jó gyakorlatokat adni egy profi gyógytornász, ha nincs ideje kikérdezni a beteget arról, hogyan alakult ki a betegsége, pontosan hol fáj, mire erősödik, gyengül stb.

Ha tetszenek anyagaink, akkor ezek is édekelhetik:
Back To Top