Mi okozhat végtagzsibbadást? (6. rész) - Arthuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Mi okozhat végtagzsibbadást?

A zsibbadás leggyakrabban a végtagokban, a lábban és a karokban fordul elő, de ez nem kizárólagos.
A betegek általában olyan érzéshez hasonlítják, mintha a bőrt sok apró tűvel szurkálnák vagy hangyák szaladgálnának a bőr alatt, esetleg erős csiklandozó érzéshez hasonlítják. Fontos, hogy a látszólag minden ok nélkül kialakuló zsibbadást ne bagatellizáljuk, mivel bár gyakran nem található betegség a háttérben, a tünet akár komoly betegség kialakulását is jelezheti. Gyakran lehet pszichés eredetű, azonban ezeket a problémákat ugyanúgy ki kell vizsgálni és nem szabad annyival elintézni, hogy “nekem nincs semmilyen lelki problémám”.

Milyen okai lehetnek a zsibbadásnak?
– cukorbetegség, anyagcserezavar
kéztőalagút-szindróma
porckorongsérv
idegbecsípődéssel járó mozgásszervi betegség
– fertőzés
– gyógyszer mellékhatása
– vitaminhiány
– súlyosabb neurológiai panasz
– keringészavar
– daganatos megbetegedés
sclerosis multiplex
– Parkinson-kór

Mik a kezelési lehetőségek?

A végtagzsibbadást nagyszámú megbetegedés okozhatja, ezért a kivizsgálása szintén nagyon egyéni: az adott beteg életkorától, korábbi és meglévő betegségeitől, az azokra szedett gyógyszerektől és a zsibbadás mellett jelentkező egyéb tünetektől függ.

A kezelést mindig a tünetek súlyossága határozza meg, kezdetben javulást hozhat a nyugalomba helyezés, hűtés, gyulladáscsökkentő gyógyszerek és kenőcsök használata. Ha az állapot a konzervatív kezelésre nem javul, akkor műtéti beavatkozás is szükséges lehet. Diagnózist követően mozgásszervi elváltozás esetén hatékony megoldás az egyéni, személyre szabott gyógytorna.

Ha tetszenek anyagaink, akkor ezek is édekelhetik:
Back To Top