Tévhitek a porckorongsérv kezelésére szolgáló McKenzie terápiáról (16. rész) - Arthuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Tévhitek a porckorongsérv kezelésére szolgáló McKenzie terápiáról

1) LÉTEZIK MINTA MCKENZIE GYAKORLATSOR

mckenzieSokan keresnek az interneten McKenzie gyakorlat leírásokat, videókat. Ezeket csak mintaként szabad kezelni, mert a McKenzie módszer lényege az egyén problémájához igazított kezelés. A McKenzie torna alapos vizsgálatra épül és az egyén adott állapotára szabott kezelés. A vizsgálat során először a beteget részletesen kikérdezi a szakember és megpróbálja megismerni a tüneteket. Lényeges, hogy hogyan alakult ki az elváltozás, mikortól és hogyan kezdődött a fájdalom, mennyire állandó, pontosan hol helyezkedik el, kisugárzik-e, milyen tényezők erősítik vagy gyengítik, van-e a hátterében régebbi esemény (pl. baleset, sérülés, műtét), vannak-e gyulladásos vagy rosszindulatú elváltozásokra utaló jelek. Ezért is fontos, hogy ezt a diagnosztizálást és terápiát csak a McKenzie Intézet képzéseit elvégzett diplomás szakemberek (gyógytornászok, mozgásszervi betegségekben jártas orvosok) folytathatják. A kikérdezés után mozgással együtt járó vizsgálat következik. Ez alapján határozza meg a terapeuta a páciens problémájához igazított gyakorlatokat. Attól függően, hogy milyen jellegzetességei vannak a fájdalomnak, más gyakorlatok lesznek jótékony és káros hatásúak. Nem jó mindenkinek, minden állapotában ugyanaz a gyakorlat! Nincs tehát előre megírt „recept” vagy gyakorlatsor.

2) A MCKENZIE MÓDSZER CSAK A GERINC ÁLLAPOTÁT JAVÍTJA

Sokan azt gondolják, hogy a McKenzie torna csak a derék kezelésére alkalmas és valamilyen kész gyakorlatsor, néhány speciális (főleg homorításos, extenziós) gyakorlattal. Ez azonban ebben a formában nem igaz. A McKenzie terápia nemcsak derék- és nyaki panaszok esetén nagyon hatékony, hanem más ízületek pl. váll és térd kezelése esetén is.

3) A MCKENZIE TORNA NÉHÁNY HÁTRAHAJLÁST JELENT

A McKenzie-féle kezelés a panaszok vizsgálatával kezdődik: hogyan változnak a tünetek a különféle testhelyzetekben és mozgások hatására. A McKenzie terapeuta azt vizsgálja, hogy a mozdulatoknak van-e olyan iránya, aminek hatására a fájdalom és annak kisugárzása erősödik, majd pedig csökken vagy megszűnik. Mivel az emberek többsége a sok ülő terhelés miatt domború derékkal ül, ezért ez az irány a derékfájósoknak gyakran a homorítás. Emiatt alakult ki az a tévhit, hogy a McKenzie módszer a hátrahajlásos gyakorlatokról szól.

4) AKUT FÁJDALOM ESETÉN NEM SZABAD GYÓGYTORNÁRA MENNI

A McKenzie elvek alapján végzett alapos vizsgálat és az óvatos, egyénre beállított gyakorlatok miatt a McKenzie terápia már akut fájdalom esetén is sokat segíthet. Általában minél hamarabb jön a beteg, annál könnyebb kezelni a fájdalmat.

5) A MCKENZIE TERÁPIA NAGY SZÁMÚ GYAKORLATBÓL ÁLL 

A kezelés célja a nyomás alatt lévő ideggyök felszabadítása. A McKenzie torna hatására a porckorong visszapréselődik a csigolyák közé, ami a fájdalom csökkenését illetve megszűnését idézi elő, megelőzve ezzel egy esetleges műtétet. A gyakorlatok kizárólag ezt a célt szolgálják, nem pedig az általános mozgásigény kielégítését nagy számú gyakorlattal. A megfelelően összeállított gyakorlatokkal, gyakorlatsorozatokkal a beteg saját maga képes befolyásolni fájdalmát és a probléma kimenetelét.

Ha tetszenek anyagaink, akkor ezek is édekelhetik:
Back To Top