skip to Main Content

Hogyan táplálkozzunk megfelelően a nyári hőségben?

vízA nyár sokak által várva várt, örömökben, jókedvben gazdag évszak. A jó idővel járó felszabadultság azonban elterelheti figyelmünket a ránk leselkedő veszélyekről. Nem szabad figyelmetlenné, meggondolatlanná válnunk. Fontos megfelelő gondot fordítanunk a táplálkozásunkra a nagy melegben is.

Milyen tanácsokal lát el bennünket a dietetikus a forró napokra?

Nyáron a szervezet energiaszükséglete 10-15 százalékkal csökken, tehát mindenképpen oda kell figyelnünk arra, hogy mit eszünk. Aki a hőségben az éhségét zsíros, kalóriadús ételekkel, szomjúságát sörrel csillapítja – mondván “egy évben csak egyszer nyaralunk” – az ne csodálkozzék azon, hogy nem érzi jól magát, rossz lesz a közérzete és még jobban izzad.

A hőség fokozottabban igénybe veszi szervezetünket, ezért ne terheljük meg még jobban nehezen emészthető ételekkel, italokkal és alkohollal. Inkább legyünk segítségére, hogy könnyebben viselje a nyári napokat. Fogyasszunk ezért könnyű ételeket, italokat. Nyáron az egyik legfontosabb feladat a táplálkozásunkban a folyadékveszteség pótlása. A folyadékkal együtt például izzadság formájában só és nyomelem távozik el szervezetünkből, aminek pótlása szintén elengedhetetlen.

 • Naponta minimum két liter folyadékot igyunk. Ez lehetőleg víz, ásványvíz, ásványvízzel higított gyümölcs- vagy gyógynövénytea, paradicsom ivólé legyen. Az ásványvízhez tehetünk egy kevés frissen kinyomott citromlevet, így kevésbé lezs unalmas. A gyermekek és idősek számára kiemelten fontos az ivás. A kisgyermekeknek testfelületükre számítva négyszer annyi folyadékra van szükségük, mint a felnőtteknek. Az idősebb emberek kevésbé érzik a szomjúságot. Így gyakran előfordulhat, hogy szervezetük kevés folyadékot kap, ami az életveszélyes kiszáradáshoz is vezethet.
 • A sör, a bor, a tömény alkoholos italok, az édes üdítők, limonádék alkalmatlanok a szomjúság oltására. Ha valaki semmiképpen nem tud ezekről lemondani, úgy az a hűvösebb esti órákban fogyassza azokat.
 • A kiadós napi háromszori étkezés helyett együnk napjában ötször, de kevesebbet. Ezzel segítünk szervezetünknek.
 • Könnyű reggelivel, például zabpehelyből, joghurtból és gyümölcsből álló müzlivel kezdjük a napot. Nem kötelező a meleg ebéd, megfelel a ropogós saláta is, ha az semmiképpen nem jön számításba mindenképpen könnyű ételt fogyasszunk: halat párolt zöldségfélékkel, rizzsel, esetleg burgonyával.
 • A könnyen emészthető falatok közé tartozik, például a joghurt, kefir, friss gyümölcs, paradicsom, sonkás-sajtos szendvics.
 • Este, amikor már hűvösebb a levegő,egy picivel bőségesebben is étkezhetünk. Azonban túl későn és túl nehéz ételekkel ne terheljük meg szervezetünket.
 • Lehetőleg kerüljük az erősen fűszerezett fogásokat, hogy ne serkentse a verejtékmirigyeket fokozott működésre.
 • A tea, kávé és az alkoholtartalmú italok is fokozzák a verejtéktermelést, ha lehet kerüljék, illetve módjával fogyasszák ezeket az italokat.
 • Ne tervezzünk megerőltető gyalog- vagy kerékpártúrákat, különösen ha edzetlenek vagyunk. Egy kellemes kirándulás, séta piknikkel összekapcsolva, sokkal több örömet nyújt.
 • Minden sporttevékenység előtt, de az úszás előtt kifejezetten kerüljük a bőséges és nehéz étkezést. Egy bőséges ebéd után legalább két órát kell várni, mielőtt úszni mennénk. Könnyű falatok fogyasztása után már fél óra múlva úszhatunk.
 • A nyári sportolás után különösen erősen izzadunk. Gondoljunk mindig arra, hogy a folyadékveszteségünket megfelelően pótoljuk.  A kiránduló táskánkban mindig legyen innivalón kívül harapnivaló is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top