skip to Main Content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Hogyan táplálkozzunk megfelelően a nyári hőségben?

vízA nyár sokak által várva várt, örömökben, jókedvben gazdag évszak. A jó idővel járó felszabadultság azonban elterelheti figyelmünket a ránk leselkedő veszélyekről. Nem szabad figyelmetlenné, meggondolatlanná válnunk. Fontos megfelelő gondot fordítanunk a táplálkozásunkra a nagy melegben is.

Milyen tanácsokal lát el bennünket a dietetikus a forró napokra?

Nyáron a szervezet energiaszükséglete 10-15 százalékkal csökken, tehát mindenképpen oda kell figyelnünk arra, hogy mit eszünk. Aki a hőségben az éhségét zsíros, kalóriadús ételekkel, szomjúságát sörrel csillapítja – mondván “egy évben csak egyszer nyaralunk” – az ne csodálkozzék azon, hogy nem érzi jól magát, rossz lesz a közérzete és még jobban izzad.

A hőség fokozottabban igénybe veszi szervezetünket, ezért ne terheljük meg még jobban nehezen emészthető ételekkel, italokkal és alkohollal. Inkább legyünk segítségére, hogy könnyebben viselje a nyári napokat. Fogyasszunk ezért könnyű ételeket, italokat. Nyáron az egyik legfontosabb feladat a táplálkozásunkban a folyadékveszteség pótlása. A folyadékkal együtt például izzadság formájában só és nyomelem távozik el szervezetünkből, aminek pótlása szintén elengedhetetlen.

 • Naponta minimum két liter folyadékot igyunk. Ez lehetőleg víz, ásványvíz, ásványvízzel higított gyümölcs- vagy gyógynövénytea, paradicsom ivólé legyen. Az ásványvízhez tehetünk egy kevés frissen kinyomott citromlevet, így kevésbé lezs unalmas. A gyermekek és idősek számára kiemelten fontos az ivás. A kisgyermekeknek testfelületükre számítva négyszer annyi folyadékra van szükségük, mint a felnőtteknek. Az idősebb emberek kevésbé érzik a szomjúságot. Így gyakran előfordulhat, hogy szervezetük kevés folyadékot kap, ami az életveszélyes kiszáradáshoz is vezethet.
 • A sör, a bor, a tömény alkoholos italok, az édes üdítők, limonádék alkalmatlanok a szomjúság oltására. Ha valaki semmiképpen nem tud ezekről lemondani, úgy az a hűvösebb esti órákban fogyassza azokat.
 • A kiadós napi háromszori étkezés helyett együnk napjában ötször, de kevesebbet. Ezzel segítünk szervezetünknek.
 • Könnyű reggelivel, például zabpehelyből, joghurtból és gyümölcsből álló müzlivel kezdjük a napot. Nem kötelező a meleg ebéd, megfelel a ropogós saláta is, ha az semmiképpen nem jön számításba mindenképpen könnyű ételt fogyasszunk: halat párolt zöldségfélékkel, rizzsel, esetleg burgonyával.
 • A könnyen emészthető falatok közé tartozik, például a joghurt, kefir, friss gyümölcs, paradicsom, sonkás-sajtos szendvics.
 • Este, amikor már hűvösebb a levegő,egy picivel bőségesebben is étkezhetünk. Azonban túl későn és túl nehéz ételekkel ne terheljük meg szervezetünket.
 • Lehetőleg kerüljük az erősen fűszerezett fogásokat, hogy ne serkentse a verejtékmirigyeket fokozott működésre.
 • A tea, kávé és az alkoholtartalmú italok is fokozzák a verejtéktermelést, ha lehet kerüljék, illetve módjával fogyasszák ezeket az italokat.
 • Ne tervezzünk megerőltető gyalog- vagy kerékpártúrákat, különösen ha edzetlenek vagyunk. Egy kellemes kirándulás, séta piknikkel összekapcsolva, sokkal több örömet nyújt.
 • Minden sporttevékenység előtt, de az úszás előtt kifejezetten kerüljük a bőséges és nehéz étkezést. Egy bőséges ebéd után legalább két órát kell várni, mielőtt úszni mennénk. Könnyű falatok fogyasztása után már fél óra múlva úszhatunk.
 • A nyári sportolás után különösen erősen izzadunk. Gondoljunk mindig arra, hogy a folyadékveszteségünket megfelelően pótoljuk.  A kiránduló táskánkban mindig legyen innivalón kívül harapnivaló is.

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top