Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Fejfájás

Fejfájást okozhatnak a fájdalomcsillapítók?

fejfájásAz Egyesült Királyságban több millió ember fejfájása teljesen megelőzhető lenne, ha nem szednének túl sok fájdalomcsillapítót, állítják brit orvosok. A szakértők meglátása szerint sokan ördögi körbe kerülnek, mivel minél jobban fáj a fejük, annál több és erősebb fájdalomcsillapítót szednek, ami csak még jobban fokozza a fejfájásukat.

A túlzott gyógyszerhasználatból adódó fejfájás jelenségére figyelmezteti az egészségügyi szakértőket a brit Nemzeti Egészségügyi Intézet (NICE), és ajánlásai között szerepelt az akupunktúrás kezelés is, mint fejfájás elleni módszer. A túlzott gyógyszerhasználatból fakadó fejfájás ugyanis ugyanolyan érzetet kelt, mint a közönséges fejfájás, vagy a migrén.

Akár az emberek 5 százalékát is érintheti

Egyes tanulmányok eredményei szerint gyógyszerek okozta fejfájás az emberek körülbelül 1-2 százalékát érintik, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint ez az arány elérheti akár az 5 százalékot is. „Ez a jelenség valójában olyan, mint egy ördögi kör: amikor a fejfájás erősebbé válik, több fájdalomcsillapítót veszünk be, amitől csak még jobban fáj a fejünk, ezért még több gyógyszert veszünk be, amitől az állapotunk egyre csak rosszabbá és rosszabbá válik” – mondta Martin Underwood professzor, a Warwicki Egyetem Orvosi Karának kutatója, a NICE vizsgálóbizottságának vezetője.

Egyszerű fejfájással kezdődik

A legtöbb gyógyszer okozta fejfájás egyszerű hétköznapi fejfájásból vagy migrénből indul ki, majd az otthoni gyógyszeres kezelés hatására válik a páciens állapota egyre súlyosabbá. „Bizonyos számítások alapján megállapítható, hogy ez a jelenség körülbelül minden ötvenedik embert érint, tehát csak az Egyesült Királyságban körülbelül egymillió emberről beszélhetünk, akinek a fájdalomcsillapítók szedése okozza a fejfájást” – tette hozzá Manjit Matharu, a brit Nemzeti Neurológiai és Idegsebészeti Kórház konzultáns neurológusa. (Forrás: Medipress)

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top