skip to Main Content

Derékfájás

Man With Back Pain

A derékfájás olyan mozgásszervi panasz, amivel már szinte mindenki találkozott, illetve találkozni fog. Napjainkban jellemző mozgásszegény életmód nagymértékben segíti a probléma kialakulását. Az életmódból adódó fokozott terhelésnek köszönhetően elsősorban az ágyéki-keresztcsonti gerinc betegségei a leggyakoribbak. Az ágyéki szakasz a legsérülékenyebb, s a helytelen testtartásban végzett, legfőképp ülő munka még inkább hozzájárul a panaszok kialakulásához.

A derékfájás kialakulása

lumbális gerincszakasz, illetve a keresztcsont körüli régió fájdalmát általában egységesen derékfájdalomnak nevezzük. A panaszok kialakulásának oka leggyakrabban a gerinc fiziológiás görbületeinek megváltozása, az ülő életmód, valamint fizikai munka esetén a megerőltetés. Bármelyik ok játszik szerepet a kialakulásban, mindenképp egyoldalú terhelésről beszélünk. A gerinc fiziológiás görbületeinek megváltozása több tényező miatt kialakulhat. A tartáshibák és a gerinc rendellenességek épp úgy okozhatják, mint például a végtaghossz különbség.

Milyen okai lehetnek a derékfájásnak?

 1. Súlyfelesleg vagy egyéb okokból bekövetkező súlygyarapodás (pl. terhesség), ill. “pocakosodás”, melyek fokozott terhelést jelentenek az ágyéki-keresztcsonti gerincnek.
 2. Hirtelen meghűlés vagy hőmérséklet változás miatti izomfájdalom pl. izzadás, napozás után hidegben tartózkodás.
 3. Gerinc melletti izomzat gyengesége, sérülése, elfáradása.
 4. A porckorongok kopása.
 5. A gerinc szalagok megbetegedései pl.  húzódás, esetleg szakadás.
 6. A gerinc kisízületeinek kopásból származó elváltozások.
 7. Csontritkulás, mely a gerinc stabilitásának csökkenése, olykor sérülés nélküli csigolyatörések által okoz fájdalmat.
 8. Gyulladásos folyamatok, melyek érinthetik a porckorongokat, izmokat, csigolyákat, kisízületeket.
 9. Daganatos elváltozások.
 10. Alhasi szervek megbetegedései is okozhatnak erre a területre sugárzó fájdalmat (pl.nőgyógyászati betegségek, vesebetegségek)
 11. Pszichés okok.

A gerincet ért folyamatos rossz terhelés eleinte visszafordítható változásokat fog okozni. Ebben az időszakban még rövid idő alatt csökkenthetők a tünetek (fájdalom, mozgásbeszűkülés), nem lesz maradandó a károsodás. Ha ebben a fázisban nem kezeljük szakszerűen a problémát, akkor olyan elváltozások alakulhatnak ki, melyeket már nem lehet teljesen megszüntetni.

Mik lehetnek a következmények?

 • Felborul az izomegyensúly
 • Csigolyák közötti szalagok, kisízületek  is érintetté válnak: kialakulhat kopás, gyulladás, kisízületi blokkok
 • Porckorongok károsodása: külső része felrostozódik, belső része kitüremkedik, nyomást gyakorolhat a kilépő ideggyökre. Ilyenkor már porckorongsérvről beszélünk.

A fájdalomnak több fajtája is van.

A gyulladásos jellegűekre leginkább a gyógyszer nyújtja a hatékony segítséget, a mechanikai eredetű derékfájásra a célzott mozgás (gyógytorna), az egészen súlyos strukturális problémákra pedig akár a műtéti beavatkozás jelentheti a megoldást. A derékfájás hatékony kezeléséhez a kiváltó ok megállapítása szükséges.

Mit tegyünk a fájdalom csökkentésére?

Néhány napig mindenképpen a kemény fekhelyen való fekvés ajánlott, a felkelés csak indokolt esetben engedélyezett. Meg kell találni azt a pozíciót, melyben a fájdalomérzet a legenyhébb.

Állapotjavító hatású lehet az izmok görcsének enyhítésére a masszázs, a melegítés. Érdemes beszerezni különböző, úgynevezett nem szteroid gyulladáscsökkentőket.  Amennyiben a fájdalom már elviselhető, és mozgásra sem jelentkezik erősen, az állapot javításához elengedhetetlen gyógytorna is elkezdhető.

A derékfájás, isiász, lumbágó kiváltó okai

A gerincoszlopot csigolyacsontok alkotják, melyek között hajlékony porckorongok helyezkednek el. Ezek a porckorongok az életkor előrehaladtával veszítenek rugalmasságukból. Szokatlan, esetleg erőteljes mozdulatok kimozdíthatják a helyéről, amely így megnyom egy ideget, és ez fájdalmat okoz. Az ülőideg biztosítja az inger továbbítását a legfontosabb farizmok és az alsó végtagok felé. Ha ez az irritált ideg, akkor a fájdalom érezhető a comb és a lábszár hátsó részében valamint a lábfejben.

Az esetek több, mint 90%-ában jóindulatú derékfájásról van szó és csak ritkán mutatható ki súlyosabb betegség a háttérben (pl. gerincsérv, jó és rosszindulatú daganat, vagy daganatok áttétei stb.).

Szakembert igénylő kezelési lehetőségek

Gyógyszeres kezelés: a gyógyszereket szájon át, infúzióban, a fájdalom helyére adott lokális, illetve izomba adott injekcióval, valamint bőrön keresztül felszívódó tapasz formájában juttathatjuk a szervezetbe.

Amennyiben a panaszok nem szűnnek meg teljesen vagy időközönként visszatérnek, a gyógytorna, illetve annak speciális vállfajai (pl. Mckenzie terápiaBreuss gerincmasszázs, Dorn terápia stb.) segítenek mind a tünetek csökkentésében, mind a kiváltó ok megszüntetésében. Hosszútávon a legfontosabb kezelési módja a problémának!

Műtéti kezelésre lehet szükség a következő esetekben: bénulásos tünetek, vizelési és székelési zavar, nem vagy alig befolyásolható fájdalom, 2-3 hónap alatt a megfelelő kezelésre sem javuló tünetek, melyek hátterében csak műtéttel megoldható alapbetegség áll (pl. porckorongsérv).

Hogyan jelentkezhet derékfájás kezelésre?

 1. Telefonon felhív minket a +36 30 190 7315-ös telefonszámon. Információt nyújtunk a kezelés menetéről, az 1. gyógytorna lehetséges időpontjáról.
 2. Emailt ír nekünk és mi visszahívjuk Önt, s válaszolunk minden felmerülő kérdésre. Email: arthuman@arthuman.hu
 3. Töltse ki az űrlapot! Mi visszahívjuk Önt, s válaszolunk minden felmerülő kérdésre
A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top