skip to Main Content

Derékfájás

Man With Back Pain

A derékfájás olyan mozgásszervi panasz, amivel már szinte mindenki találkozott, illetve találkozni fog. Napjainkban jellemző mozgásszegény életmód nagymértékben segíti a probléma kialakulását. Az életmódból adódó fokozott terhelésnek köszönhetően elsősorban az ágyéki-keresztcsonti gerinc betegségei a leggyakoribbak. Az ágyéki szakasz a legsérülékenyebb, s a helytelen testtartásban végzett, legfőképp ülő munka még inkább hozzájárul a panaszok kialakulásához.

A derékfájás kialakulása

lumbális gerincszakasz, illetve a keresztcsont körüli régió fájdalmát általában egységesen derékfájdalomnak nevezzük. A panaszok kialakulásának oka leggyakrabban a gerinc fiziológiás görbületeinek megváltozása, az ülő életmód, valamint fizikai munka esetén a megerőltetés. Bármelyik ok játszik szerepet a kialakulásban, mindenképp egyoldalú terhelésről beszélünk. A gerinc fiziológiás görbületeinek megváltozása több tényező miatt kialakulhat. A tartáshibák és a gerinc rendellenességek épp úgy okozhatják, mint például a végtaghossz különbség.

Milyen okai lehetnek a derékfájásnak?

 1. Súlyfelesleg vagy egyéb okokból bekövetkező súlygyarapodás (pl. terhesség), ill. “pocakosodás”, melyek fokozott terhelést jelentenek az ágyéki-keresztcsonti gerincnek.
 2. Hirtelen meghűlés vagy hőmérséklet változás miatti izomfájdalom pl. izzadás, napozás után hidegben tartózkodás.
 3. Gerinc melletti izomzat gyengesége, sérülése, elfáradása.
 4. A porckorongok kopása.
 5. A gerinc szalagok megbetegedései pl.  húzódás, esetleg szakadás.
 6. A gerinc kisízületeinek kopásból származó elváltozások.
 7. Csontritkulás, mely a gerinc stabilitásának csökkenése, olykor sérülés nélküli csigolyatörések által okoz fájdalmat.
 8. Gyulladásos folyamatok, melyek érinthetik a porckorongokat, izmokat, csigolyákat, kisízületeket.
 9. Daganatos elváltozások.
 10. Alhasi szervek megbetegedései is okozhatnak erre a területre sugárzó fájdalmat (pl.nőgyógyászati betegségek, vesebetegségek)
 11. Pszichés okok.

A gerincet ért folyamatos rossz terhelés eleinte visszafordítható változásokat fog okozni. Ebben az időszakban még rövid idő alatt csökkenthetők a tünetek (fájdalom, mozgásbeszűkülés), nem lesz maradandó a károsodás. Ha ebben a fázisban nem kezeljük szakszerűen a problémát, akkor olyan elváltozások alakulhatnak ki, melyeket már nem lehet teljesen megszüntetni.

Mik lehetnek a következmények?

 • Felborul az izomegyensúly
 • Csigolyák közötti szalagok, kisízületek  is érintetté válnak: kialakulhat kopás, gyulladás, kisízületi blokkok
 • Porckorongok károsodása: külső része felrostozódik, belső része kitüremkedik, nyomást gyakorolhat a kilépő ideggyökre. Ilyenkor már porckorongsérvről beszélünk.

A fájdalomnak több fajtája is van.

A gyulladásos jellegűekre leginkább a gyógyszer nyújtja a hatékony segítséget, a mechanikai eredetű derékfájásra a célzott mozgás (gyógytorna), az egészen súlyos strukturális problémákra pedig akár a műtéti beavatkozás jelentheti a megoldást. A derékfájás hatékony kezeléséhez a kiváltó ok megállapítása szükséges.

Mit tegyünk a fájdalom csökkentésére?

Néhány napig mindenképpen a kemény fekhelyen való fekvés ajánlott, a felkelés csak indokolt esetben engedélyezett. Meg kell találni azt a pozíciót, melyben a fájdalomérzet a legenyhébb.

Állapotjavító hatású lehet az izmok görcsének enyhítésére a masszázs, a melegítés. Érdemes beszerezni különböző, úgynevezett nem szteroid gyulladáscsökkentőket.  Amennyiben a fájdalom már elviselhető, és mozgásra sem jelentkezik erősen, az állapot javításához elengedhetetlen gyógytorna is elkezdhető.

A derékfájás, isiász, lumbágó kiváltó okai

A gerincoszlopot csigolyacsontok alkotják, melyek között hajlékony porckorongok helyezkednek el. Ezek a porckorongok az életkor előrehaladtával veszítenek rugalmasságukból. Szokatlan, esetleg erőteljes mozdulatok kimozdíthatják a helyéről, amely így megnyom egy ideget, és ez fájdalmat okoz. Az ülőideg biztosítja az inger továbbítását a legfontosabb farizmok és az alsó végtagok felé. Ha ez az irritált ideg, akkor a fájdalom érezhető a comb és a lábszár hátsó részében valamint a lábfejben.

Az esetek több, mint 90%-ában jóindulatú derékfájásról van szó és csak ritkán mutatható ki súlyosabb betegség a háttérben (pl. gerincsérv, jó és rosszindulatú daganat, vagy daganatok áttétei stb.).

Szakembert igénylő kezelési lehetőségek

Gyógyszeres kezelés: a gyógyszereket szájon át, infúzióban, a fájdalom helyére adott lokális, illetve izomba adott injekcióval, valamint bőrön keresztül felszívódó tapasz formájában juttathatjuk a szervezetbe.

Amennyiben a panaszok nem szűnnek meg teljesen vagy időközönként visszatérnek, a gyógytorna, illetve annak speciális vállfajai (pl. Mckenzie terápiaBreuss gerincmasszázs, Dorn terápia stb.) segítenek mind a tünetek csökkentésében, mind a kiváltó ok megszüntetésében. Hosszútávon a legfontosabb kezelési módja a problémának!

Műtéti kezelésre lehet szükség a következő esetekben: bénulásos tünetek, vizelési és székelési zavar, nem vagy alig befolyásolható fájdalom, 2-3 hónap alatt a megfelelő kezelésre sem javuló tünetek, melyek hátterében csak műtéttel megoldható alapbetegség áll (pl. porckorongsérv).

Hogyan jelentkezhet derékfájás kezelésre?

 1. Telefonon felhív minket a +36 30 190 7315-ös telefonszámon. Információt nyújtunk a kezelés menetéről, az 1. gyógytorna lehetséges időpontjáról.
 2. Emailt ír nekünk és mi visszahívjuk Önt, s válaszolunk minden felmerülő kérdésre. Email: arthuman@arthuman.hu
 3. Töltse ki az űrlapot! Mi visszahívjuk Önt, s válaszolunk minden felmerülő kérdésre

Arthuman Központ

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top