skip to Main Content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
A Karácsony A Szeretet, A Békés, Boldog Együttlét ünnepe, Mégis Nehéz A Szentestéig Nyugodtan, összezörrenés, Esetleg Kisebb Baleset Nélkül Eljutni. Sok Ember Indul Neki úgy A Decembernek, Hogy Szilárd Módon Elhatározza, Mindent Időben Beszerez Otthonra, Nem Hagyja Utolsó Napokra Az Ajándékok Megvásárlását, Mégis A Legtöbben Megcsúsznak A Teendőkkel. Az ünnep értünk Van, Ezért Nem érdemes Rossz Kedvvel Nekifutni. Gondolkodjunk El Azon, A Következő Tanácsok Közül Melyek Azok, Amik Segíthetnek ünnepek Előtt!

8 praktikus karácsonyi baleset megelőző jótanács!

A karácsony a szeretet, a békés, boldog együttlét ünnepe, mégis nehéz a szentestéig nyugodtan, összezörrenés, esetleg kisebb baleset nélkül eljutni. Sok ember indul neki úgy a decembernek, hogy szilárd módon elhatározza, mindent időben beszerez otthonra, nem hagyja utolsó napokra az ajándékok megvásárlását, mégis a legtöbben megcsúsznak a teendőkkel. Az ünnep értünk van, ezért nem érdemes rossz kedvvel nekifutni. Gondolkodjunk el azon, a következő tanácsok közül melyek azok, amik segíthetnek ünnepek előtt!A karácsony a szeretet, a békés, boldog együttlét ünnepe, mégis nehéz a szentestéig nyugodtan, összezörrenés, esetleg kisebb baleset nélkül eljutni. Sok ember indul neki úgy a decembernek, a karácsonynak, hogy szilárd módon elhatározza, mindent időben beszerez otthonra, nem hagyja utolsó napokra az ajándékok megvásárlását, mégis a legtöbben megcsúsznak a teendőkkel. Az ünnep értünk van, ezért nem érdemes rossz kedvvel nekifutni. Gondolkodjunk el azon, a következő tanácsok közül melyek azok, amik segíthetnek ünnepek előtt!

 1. Próbáljunk meg megnyugodni!
  A karácsonyi készülődés jó sok lépésből áll, ajándékbeszerzés, élelmiszerek bevásárlása, sütés-főzés, fenyőfa vásárlás, díszek ellenőrzése, ajándékcsomagolás, vendégvárás stb. , s ezek akár már december elejétől is sresszelhetnek minket. A szenteste szóljon a szeretetről, még akkor is, ha nem készült el minden időben. Állítsunk fel fontossági sorrendet a feladatokban és tartsuk ehhez magunkat. A stressz ugyanis nem csak a karácsonyi hangulatot ronthatja el, hanem komoly egészségügyi kockázatot is rejt. Gondoljuk végig, mivel tudjuk tehermentesíteni magunkat. Ne akarjunk 3 vagy 4 fogásos vacsorát készíteni, elégedjünk meg annyival, amit meg is bírunk enni! A halászlevet esetleg meg is rendelhetjük, a beiglit elkészíthetjük néhány nappal korábban stb.
   
 2. fenyőfa legyen a lakás dísze!
  A fenyőfa befaragása igazi férfi munka, de sokan nincsenek rá felkészülve. Ehhez is szükség van megfelelő szerszámra, zsebkéssel nem érdemes hozzáfogni. Sokan mégis megpróbálják csavarhúzóval, konyhakéssel, vésővel stb., s emiatt alakulnak ki sérülések. Vegyük komolyan a legkisebb sérülést is! Ne kapkodjunk, ne mondjuk azt, hogy ez semmiség és már ennyi az idő… Fertőtlenítsük a sebet! A vérző sebet lehetőleg ne tegyük folyó víz alá, mert a víz gátolja a véralvadást.
   
 3. Figyeljünk az elektromos vezetékekre, izzókra!
  Ügyeljünk az elektromos vezetékek épségére, leggyakrabban ezek okozzák a bajt. A hosszabbítót úgy helyezzük el, hogy a gyerekek ne férjenek hozzá! Áramütés esetén hívjunk azonnal mentőt!
   
 4. Vigyázzunk a nyílt lánggal!
  A karácsonyi időszakban rengeteg égő eszközt használunk. Gyertya, csillagszóró.  Az égési sérülés ellátásának kulcsa a hideg vizes hűtés! Súlyosabb sérülés esetén forduljunk azonnal orvoshoz!
   
 5. Csak óvatosan a konyhában!
  A háziasszonyoknak jó sok konyhai feladattal kell ilyenkor megküzdeniük, sokan sokféle dolgot készítenek egyszerre, s ennek kapkodás lehet a vége. Ilyenkor gyakrabban előrodulnak vágások, szúrt sebek, égési sérülések, forrázások. Gondoljunk arra, hogy semmi sem történik, ha 1 órával később készül el a vacsora!
   
 6. Közlekedjünk óvatosan!
  Karácsony környékén gyakran megyünk vendégségbe. A délutáni, esti távozáskor ne feledkezzünk el arról, hogy az időjárás miatt az útviszonyok megváltozhattak. Lehet csúszós a járda, síkos az út. Igaz ez mind a gyalogos közlekedésre, mind pedig az autóvezetésre. Figyeljünk az alkohol fogyasztásra is, ill. arra, hogy semmiképpen ne vezessünk, ha bármilyen szeszesitalt fogyasztottunk. Gondoljunk a saját és mások egészségére is!
   
 7. Együnk szálkamentes halászlevet!
  A félrenyelés, a fulladás, illetve a szálkák okozta balesetek is gyakrabban fordulnak elő ünnepek környékén. Mi magyarok nem vagyunk tipikus halfogyasztó nemzet, decemberben viszont annyi halat vásárolunk, mint a megelőző 11 hónapban. Legyeünk tehát óvatosak!
   
 8. Apró baleseteket is próbáljuk meg elkerülni!
  Bármilyen furcsán hangzik, a sokasodó teendők egyrészt kibillentenek minket normál életünkből, másrészt új impulzusokkal is szolgálnak számunkra. Emiatt karácsonykor apróbb veszélyforrások is leselkednek ránk. Figyeljünk oda az ajándék ingekre, ezekből érdemes minden gombostűt eltávolítani! A karácsonyi izzók felszerelésekor nem csak az elektromos vezetékekre kell odafigyelni, hisz előfordulhat, hogy valaki ilyenkor esik le a székről, a látráról a nagy rohanásban. Bármilyen hihetetlen, de még a fokunkra is ügyelni kell. A karácsonyi vacsora mellé szánt innivalót ne foggal próbáljuk meg kinyitni (nem légből, hanem életből kapott példa!).

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

 

Név: *
Email: *
Város:  

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top