8 praktikus karácsonyi baleset megelőző jótanács! - ArtHuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
A Karácsony A Szeretet, A Békés, Boldog Együttlét ünnepe, Mégis Nehéz A Szentestéig Nyugodtan, összezörrenés, Esetleg Kisebb Baleset Nélkül Eljutni. Sok Ember Indul Neki úgy A Decembernek, Hogy Szilárd Módon Elhatározza, Mindent Időben Beszerez Otthonra, Nem Hagyja Utolsó Napokra Az Ajándékok Megvásárlását, Mégis A Legtöbben Megcsúsznak A Teendőkkel. Az ünnep értünk Van, Ezért Nem érdemes Rossz Kedvvel Nekifutni. Gondolkodjunk El Azon, A Következő Tanácsok Közül Melyek Azok, Amik Segíthetnek ünnepek Előtt!

8 praktikus karácsonyi baleset megelőző jótanács!

A karácsony a szeretet, a békés, boldog együttlét ünnepe, mégis nehéz a szentestéig nyugodtan, összezörrenés, esetleg kisebb baleset nélkül eljutni. Sok ember indul neki úgy a decembernek, hogy szilárd módon elhatározza, mindent időben beszerez otthonra, nem hagyja utolsó napokra az ajándékok megvásárlását, mégis a legtöbben megcsúsznak a teendőkkel. Az ünnep értünk van, ezért nem érdemes rossz kedvvel nekifutni. Gondolkodjunk el azon, a következő tanácsok közül melyek azok, amik segíthetnek ünnepek előtt!A karácsony a szeretet, a békés, boldog együttlét ünnepe, mégis nehéz a szentestéig nyugodtan, összezörrenés, esetleg kisebb baleset nélkül eljutni. Sok ember indul neki úgy a decembernek, a karácsonynak, hogy szilárd módon elhatározza, mindent időben beszerez otthonra, nem hagyja utolsó napokra az ajándékok megvásárlását, mégis a legtöbben megcsúsznak a teendőkkel. Az ünnep értünk van, ezért nem érdemes rossz kedvvel nekifutni. Gondolkodjunk el azon, a következő tanácsok közül melyek azok, amik segíthetnek ünnepek előtt!

 1. Próbáljunk meg megnyugodni!
  A karácsonyi készülődés jó sok lépésből áll, ajándékbeszerzés, élelmiszerek bevásárlása, sütés-főzés, fenyőfa vásárlás, díszek ellenőrzése, ajándékcsomagolás, vendégvárás stb. , s ezek akár már december elejétől is sresszelhetnek minket. A szenteste szóljon a szeretetről, még akkor is, ha nem készült el minden időben. Állítsunk fel fontossági sorrendet a feladatokban és tartsuk ehhez magunkat. A stressz ugyanis nem csak a karácsonyi hangulatot ronthatja el, hanem komoly egészségügyi kockázatot is rejt. Gondoljuk végig, mivel tudjuk tehermentesíteni magunkat. Ne akarjunk 3 vagy 4 fogásos vacsorát készíteni, elégedjünk meg annyival, amit meg is bírunk enni! A halászlevet esetleg meg is rendelhetjük, a beiglit elkészíthetjük néhány nappal korábban stb.
   
 2. fenyőfa legyen a lakás dísze!
  A fenyőfa befaragása igazi férfi munka, de sokan nincsenek rá felkészülve. Ehhez is szükség van megfelelő szerszámra, zsebkéssel nem érdemes hozzáfogni. Sokan mégis megpróbálják csavarhúzóval, konyhakéssel, vésővel stb., s emiatt alakulnak ki sérülések. Vegyük komolyan a legkisebb sérülést is! Ne kapkodjunk, ne mondjuk azt, hogy ez semmiség és már ennyi az idő… Fertőtlenítsük a sebet! A vérző sebet lehetőleg ne tegyük folyó víz alá, mert a víz gátolja a véralvadást.
   
 3. Figyeljünk az elektromos vezetékekre, izzókra!
  Ügyeljünk az elektromos vezetékek épségére, leggyakrabban ezek okozzák a bajt. A hosszabbítót úgy helyezzük el, hogy a gyerekek ne férjenek hozzá! Áramütés esetén hívjunk azonnal mentőt!
   
 4. Vigyázzunk a nyílt lánggal!
  A karácsonyi időszakban rengeteg égő eszközt használunk. Gyertya, csillagszóró.  Az égési sérülés ellátásának kulcsa a hideg vizes hűtés! Súlyosabb sérülés esetén forduljunk azonnal orvoshoz!
   
 5. Csak óvatosan a konyhában!
  A háziasszonyoknak jó sok konyhai feladattal kell ilyenkor megküzdeniük, sokan sokféle dolgot készítenek egyszerre, s ennek kapkodás lehet a vége. Ilyenkor gyakrabban előrodulnak vágások, szúrt sebek, égési sérülések, forrázások. Gondoljunk arra, hogy semmi sem történik, ha 1 órával később készül el a vacsora!
   
 6. Közlekedjünk óvatosan!
  Karácsony környékén gyakran megyünk vendégségbe. A délutáni, esti távozáskor ne feledkezzünk el arról, hogy az időjárás miatt az útviszonyok megváltozhattak. Lehet csúszós a járda, síkos az út. Igaz ez mind a gyalogos közlekedésre, mind pedig az autóvezetésre. Figyeljünk az alkohol fogyasztásra is, ill. arra, hogy semmiképpen ne vezessünk, ha bármilyen szeszesitalt fogyasztottunk. Gondoljunk a saját és mások egészségére is!
   
 7. Együnk szálkamentes halászlevet!
  A félrenyelés, a fulladás, illetve a szálkák okozta balesetek is gyakrabban fordulnak elő ünnepek környékén. Mi magyarok nem vagyunk tipikus halfogyasztó nemzet, decemberben viszont annyi halat vásárolunk, mint a megelőző 11 hónapban. Legyeünk tehát óvatosak!
   
 8. Apró baleseteket is próbáljuk meg elkerülni!
  Bármilyen furcsán hangzik, a sokasodó teendők egyrészt kibillentenek minket normál életünkből, másrészt új impulzusokkal is szolgálnak számunkra. Emiatt karácsonykor apróbb veszélyforrások is leselkednek ránk. Figyeljünk oda az ajándék ingekre, ezekből érdemes minden gombostűt eltávolítani! A karácsonyi izzók felszerelésekor nem csak az elektromos vezetékekre kell odafigyelni, hisz előfordulhat, hogy valaki ilyenkor esik le a székről, a látráról a nagy rohanásban. Bármilyen hihetetlen, de még a fokunkra is ügyelni kell. A karácsonyi vacsora mellé szánt innivalót ne foggal próbáljuk meg kinyitni (nem légből, hanem életből kapott példa!).

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

 

Név: *
Email: *
Város:  

Arthuman Központ

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna