skip to Main Content

A McKenzie torna milyen panaszok esetén tud javítani az állapoton?mckenzie torna

  • Diagnosztizált nyaki, lumbális, háti gerincsérv
  • Derektájon (lumbális szakaszon) lévő merevség vagy fájdalom
  • Derékfájdalom miatt nehéz előrehajlás
  • Isiász
  • Ízületi gyulladásból eredő fájdalom a csípőkben vagy fenékben vagy vállakban
  • Derékban vagy nyakban kezdődő fájdalom, mely kiterjedhet a fenékbe, ill. vállakba
  • Időszakos bizsergés vagy zsibbadás a végtagokban
  • Helytelen testtartásból adódó derék-, hát-, nyakfájdalom
  • Letapadás miatti derék-, hát-, nyakfájdalom

McKenzie torna – McKenzie módszer

A McKenzie módszer  egy világszerte elismert és elterjedt módszer a különböző eredetű gerincproblémák, különösen a gerincsérv  kezelésére. A McKenzie terápia a világ egyik legismertebb gerinc vizsgálati- és kezelési módszere, ami gyors eredményt és gyógyszer-mentes kezelést biztosít a betegek számára. A kezelés személyre szabottan történik egy alapos kivizsgálást követően, ami alapján a terapeuta meghatározza, hogy a paciensnek milyen gyakorlatra van szüksége tünetei enyhítéséhez. Az orvos akkor ajánlja a McKenzie tornát, ha az adott gerincbetegség olyan stádiumban van, hogy műtét nélkül várható javulás. A beteg a terápia során nem passzív „szenvedője” a kezeléseknek, hanem abban aktívan részt vesz. Ezt segítik az otthonra adott gyógytorna gyakorlatok, melyek könnyen elsajátíthatók. A kezelés fontos része a kiújuló fájdalmak megelőzése.

Mit jelent a McKenzie kezelés, tesztelés? Hogyan zajlik a McKenzie torna?

A  McKenzie tesztelés alapján a terapeuta speciális mozgásokat ismételtet a pácienssel. Ennek alapján összeállít egy problémára szabott kezelési programot, ami néhány egyszerű, otthon vagy akár munkahelyen is könnyen kivitelezhető mozdulatból, mozdulatsorból áll.

Az első alkalom magában foglalja a McKenzie módszer alapján végzett tünet tesztelést és az első gyakorlatsor betanítását is. A kezelés hatékonyságát fokozza, hogy a páciens házi feladatot kap, aminek otthoni végzésével kapcsolatban megkapja az instrukciókat is a terapeutától.

A McKenzie módszer alapján végzett kezelés alkalmas lehet a porckorongsérv visszahúzására, amivel párhuzamosan csökkennek a páciens tünetei.

A kezelés következő lépése a kiváltó ok megszüntetése és a kiújulás megelőzése célirányos, személyre szabott gyógytornával.

McKenzie torna vélemény:

“Kedves , türelmes, hozzáértő gyógytornászhoz járok McKenzie tornára. Érzékelhetően javul a porckorongsérvem.” Bodnár József


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Back To Top