A dietetikai tanácsadás során cél egy személyre szabott táplálkozási terv kialakítása, mely megfelel a páciens…
Hogyan hat a cukor szervezetünkre?
Napjaink étrendjére túlzottan magas cukor tartalom jellemző. Még száz évvel ezelőtt is kevesebb cukor bevitel volt jellemző, ami jelen korunkra teljesen megváltozott és meglehetősen rossz irányba tolódott el.
A cukrot, amelyet ma minden konyhában megtalálunk, nem is olyan régen használják a háziasszonyok. Száz-százötven évvel ezelőtt még csak a gazdagabb családok használták, még régebben csak a királyok asztalán volt felfedezhető. Ebben az időben az átlag emberek a mézet használták az ételek édesítésére. A szilárd cukor felfedezését a 4-7. század közötti időszakra teszik. Mivel ez olcsóbb volt, mint a méz, lassanként visszaszorította a méz használatát, s édesítőszerként előtérbe került a cukor.
Miért káros szervezetünkre a magas cukorfogyasztás?
- A természetben előforduló növények cukortartalma lényegesen alacsonyabb, mint a bolti fehércukoré. A cukorrépa cukortartalma 18%, a finomított cukoré 95%. Szervezetünk nincs felkészülve ilyen töménységű cukor befogadására, ezért nem is képes maradéktalanul megemészteni, a fölös cukor megerjed és alkohol képződik belőle. Az alkohol legfőképpen a májat és az idegsejteket károsítja.
- A finomított cukor fogyasztása megterheli a hasnyálmirigyet, az inzulintermelő béta-sejtek kimerülnek, s létrejöhet a cukorbetegség. Ha a cukrot kivonjuk az étrendből az emésztési zavarok egy része megszűnhet.
- A fogszuvasodás leggyakoribb oka a cukorfogyasztás.
- A finomított cukor fogyasztása nagyban hozzájárul a túlsúly kialakulásához.
- A szívkoszorúér betegségeknél gyakran találunk magas vércukorszintet és a glükóz anyagcsere zavarát.
- A fehér cukor savasító hatása miatt kálciumhiányt idéz elő a szervezetben. A kálciumhiány csontritkulást, fogromlást és angolkórt okozhat.
- A finomított cukor B1 vitamint von el a szervezetből. Ennek következménye a fokozott idegesség, agresszivitás, székrekedés és légzési nehézség.
- A nagyobb mértékű cukorfogyasztás hatására felszaporodik a piroszőlősav a vérben, ami fáradékonysághoz vezet. Gyakori rosszulléteket eredményez, mely szorongó érzésekkel járhat együtt.
Mivel édesítsük ételeinket? Mivel pótoljuk az esetleges édes ill. édesség igényünket?
-
Nádcukor
Általában bioboltokban, natúr termékeket árusító üzletekben kapható valódi nádcukor, ami nem keverendő össze a nagykristályosra szárított, melaszos finomított cukrokkal. Úgy készül, hogy a megtisztított cukornádat kipréselik, és a kapott léből gőzzel készítenek granulátumot. Mivel nem finomítják, tartalmaz B-vitaminokat, valamint a cukornádból származó ásványi anyagokat.
-
Méz
Technikailag ez is cukor, ám teljesen természetes. Bár édesebb a cukornál, lassabban szívódik fel, glikémiás indexe fajtától függően fele a cukorénak. A natúr méz rengeteg tápanyagot tartalmaz, enzimjei egyedülálló táplálékká teszik. Hő hatására viszont az enzimek, a tápanyagok egy része elbomlanak, így nyersen hasznos igazán.
-
Nyírfacukor
Leggyakrabban kukoricarostból vagy nyírfakéregből állítják elő. Cukoralkoholnak minősül, így csak kis része szívódik fel, ezért nem terheli az inzulinháztartást. Glikémiás indexe minössze 7, szemben a kristálycukor 68-as GI-jével. A cukorhoz hasonlóan használható, könnyen oldódik, viszont mivel nem táplálja a gombákat, élesztős tészták elkészítéséhez nem alkalmas. Az egyetlen hátránya, hogy hasmenést okozhat, ha túl sokat használunk belőle.
-
Helyettesítő rágcsálnivalók
Fogyasszunk több gyümölcsöt, rágcsáljunk inkább zöldségeket, magvakat!
Egyik napról a másikra nehéz szokásainkat gyökeresen megváltoztatni. Nem sokat érünk azzal, ha hirtelen elkezdünk pl. nyírfacukrot használni, majd megunjuk és visszatérünk a régi kerékvágásba. Inkább kicsiket változtassunk, de az legyen tartós!
Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!
A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett