skip to Main Content
Kérdése van? Hívjon minket most! +36 30 190 7315 arthuman@arthuman.hu

Hogyan gyógyíthatók az ízületi fájdalmak?Hazánkban a reumatológia betegségek rendkívül elterjedtek, a lakosság körülbelül 15%-a szenved valamilyen mozgásszervi problémától.

Az ízületi fájdalomnak három fő csoportja van:

1, Egyszerű ízületi fájdalom (arthralgia):
Hátterében túlterhelés vagy valamilyen sérülés áll. Ilyenkor nagyobb elváltozás nem észlelhető a fájdalmon kívül. Nem mindig az adott ízületben rejlik a hiba, kisugárzó fájdalom (pl. porckorong sérv miatt) is jelentkezhet az ízületben fájdalom.

2, Gyulladás okozta fájdalom (arthritis):
Jellemzője, hogy nyugalomban jelentkezik a fájdalom, amely mozgáskor csökken vagy megszűnik. Tünete még az ízület körüli duzzanat, az ízület merevsége, melegsége, vörössége. Egy vagy több ízület is érintetté válhat (ide tartozik a köszvény és a ).

3, Porckopás miatti fájdalom (arthrosis):
A csontok felszínét borító porc feltöredezik, egyenetlenné válik, emiatt a mozgás fájdalmas lesz, az ízület deformálódhat. Oka lehet a mozgásszegény életmód, az elhízás, az egyoldalú terhelés.

Az ízületi fájdalom gyógyítása eltérő, a fenti kategóriáknak megfelelően.

1, A porckopás kezelése:
Figyelembe kell venni, hogy ilyenkor az egész ízület károsodik, nemcsak az ízületi porc. Az ízületet körülvevő tok, szalagok, csonthártya is problémássá válhat. Csak mozgásra, terhelésre jelentkező fájdalom esetén törekedjünk a gyógyszermentes terápiákra (pl. gyógytorna, jegelés, különböző pakolások), ha ez nem elégséges, akkor általában az egyszerű fájdalomcsillapítók hatásosak.
Nyugalomban jelentkező fájdalom esetén a gyulladáscsökkentők átmenteni, de nem folyamatos szedése indokolt. Ezeknek a készítményeknek a többsége vény nélkül kapható. Nagy fájdalom esetén az ízületbe adott injekcióval csökkenthető a gyulladás mértéke. Szedhetünk még porcépítő szereket, amik segítik a porc regenerációját és anyagcseréjét.

2, Az egyszerű ízületi fájdalom kezelése, megegyezik a porckopás nem gyógyszeres kezelésével, fő hangsúly a mozgásterápián van.

3, Ízületi gyulladás esetén a kezelést pontos kivizsgálásnak kell megelőznie, hogy mi okozta a gyulladást. Általánosságban jegelést, pihentetést és gyulladáscsökkentő szereket alkalmaznak. Baktérium okozta gyulladás esetén antibiotikummal egészítik ki a kezelést. Anyagcsere- vagy hormonális betegség következtében kialakult ízületi gyulladás során elsősorban a belgyógyászati alapbetegséget kell kezelni, mivel az ízületi probléma általában másodlagos (pl. köszvény esetén). Az immunbetegségekhez társuló gyulladásoknál a gyulladáscsökkentő szerek mellett sokszor válik szükségessé az immunrendszer fokozott működését gátló szerek adása is, hogy az ízület, illetve más szervek maradandó károsodása kivédhető legyen.

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

This Post Has 4 Comments
  1. Udvozlom .Iskolai konyhan dolgozom,es az ujaim a vallam,a csipomnel a forgocsont annyira szokott fajni h meg mozdulni sem birok sokszor.

    1. Egyéni tornával lehet javítani ezen az állapoton. Javaslom, hogy vegyen részt ingyenes állapotfelmérésünkön! http://gerincgyogyitas.hu/wp/ingyenesallapotfelmeres/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna Gyakorlatok

Otthoni gerinctorna - Jobb közérzet!

Próbálja ki most! Adja meg adatait és azonnal küldjük Önnek az ingyenes gyakorlatokat!